positief-denken

Zo ga je positief denken

Wie denkt dat positief denken vooral is voor mensen die graag de kop in het zand steken, heeft het mis. Als je positief denkt, betekent dit namelijk niet dat je moeilijke dingen ontkent en wegdrukt. Als er bijvoorbeeld op het werk iets niet goed gaat, is wegstoppen niet de oplossing. Positief denken houdt wel in dat je meer kijkt naar de mogelijkheden en oplossingen in plaats van naar de problemen. Het levert je goede dingen op. Zo zorgt positief denken voor minder stress. Wil je meer positief denken? Lees hier hoe je dat kan doen…

De kracht van positief denken

We kennen allemaal het zogenaamde placebo-effect. Een effect puur op basis van de verwachting dat iets werkt. Er is dus werkelijk een geestelijke kracht die invloed heeft op jouw welzijn. Naast het placebo-effect bestaat ook het nocebo-effect. Bij het nocebo-effect gaat het juist om een negatief verwachtingseffect. Dit kan bijvoorbeeld ontstaan doordat iemand leest over mogelijke bijwerkingen van een medicijn en deze krijgt, ook al is er een placebo voorgeschreven.

Zowel bij het placebo-effect als bij het nocebo-effect is je eigen geest dus een krachtig middel. De vraag is dus, hoe kun je deze kracht zo inzetten, zodat je er baat bij hebt?

Zo ga je positiever denken

Ten eerste is het belangrijk dat je niet te veel denkt. Met veel denken ontstaat er ook vaak het piekeren en dat werkt natuurlijk averechts. Wil je minder denken, zonder dat je moeilijke emoties wegdrukt? Dan ga je door ademhalingsoefeningen of regelmatig mediteren mogelijk minder overmatig nadenken.

Wat ook helpt is het dagelijks opschrijven van de dingen waar je dankbaar voor bent. Daarbij kun je als een soort volgende stap eraan toevoegen wat jouw aandeel is in datgene waar je dankbaar voor bent. Ben je bijvoorbeeld dankbaar voor de warme zon op je huid? Schrijf er dan ook bij op dat je naar buiten ging en daardoor die zon zo op je huid voelde. Hoe klein ook, je gaat zien dat je een aandeel hebt in de positieve dingen.

Wat is positief denken niet

Positief denken maakt creatiever en trekt meer positiviteit aan. Het maakt blijer, zo kun je meer genieten. Het is echter geen middel waarmee je tegenslag voorkomt. Er gebeuren nu eenmaal dingen die niet altijd fijn zijn. Het verschil zit hem er echter in, hoe je met tegenslag omgaat. Men zegt niet voor niets: ‘wat je niet doodt, maakt je sterker.’ Om iets moeilijks te doorstaan, moet je vaak iets leren dat je nog niet kon.

Positief denken is geen middel waarmee je moeilijke dingen voorkomt. Het is eerder een middel voor het omgaan met moeilijke dingen. Als je dat beseft, ben je al een heel eind op weg naar het ware positief denken.

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact