bioritme

Wat is bioritme nou eigenlijk?

Wat is bioritme? Dat is ons slaap-waak ritme. Een goed bioritme zorgt ervoor dat we op het juiste moment energiek kunnen zijn, maar ook dat we een goede nachtrust kunnen nemen. Het bioritme noemt men ook wel de biologische klok. Ga jij vaak op onregelmatige tijden naar bed? Dan is het goed mogelijk dat je ritme verstoord is.

Het biologische ritme

Het bioritme is je interne biologische ritme. Dit noemt men ook wel het Circadiaans ritme. De cyclus beslaat zo’n 24 uur en speelt een belangrijke rol in ons energieniveau, herstel en prestaties. Het bioritme zorgt ervoor dat je productief kunt zijn, dat je honger krijgt en dat je op tijd rust neemt. Factoren zoals licht, donker, eten en bewegen zijn van invloed op dit bioritme.

verstoord-bioritme

Je biologische ritme zorgt ervoor dat je je energie optimaal verdeelt over de dag. Het lichaam kan namelijk niet de hele dag al je biologische processen op maximale capaciteit uitvoeren. Als je leeft volgens dit eigen natuurlijke bioritme dan ga je beter denken, voelen en presteren.

Verstoord bioritme

Ga je tegen je bioritme in? Dan ga je tegen de evolutie in, met als gevolg steeds zwaardere dagen. Heb je lang geslapen, maar wordt je toch erg slaperig wakker? Ga je daarnaast ook nog eens op onregelmatige tijden naar bed? Dan kan het zijn dat je een verstoord biologisch ritme hebt. Ook ‘niet binnen 15 minuten kunnen slapen’ en midden in de nacht ‘weer eens wakker zijn’ zijn signalen van een verstoord ritme. Met een verstoord bioritme is er meer risico op overgewicht en ziektes. Terwijl een goed bioritme bijdraagt aan een goede geestelijke en lichamelijke conditie. Daarmee draagt het ook bij aan een gelukkig leven.

Hoe zorg je goed voor je natuurlijk ritme?

Als je bewust bent van je eigen ritme, dan helpt dat om op een energieke manier je dag door te komen. In een wat versimpeld meer zeer helder filmpje over het bioritme zie je hoe je goed kunt zorgen voor je interne klok. Vervolgens gaat het erom dat je meer volgens een biologisch ritme gaat leven, dat bij jou past. Dan ben je ’s avonds moe genoeg om in slaap te komen. Het is voor met name mensen die in ploegen werken niet altijd mogelijk, leven volgens het bioritme. Het is wel wenselijk dat je dan alsnog zover dat mogelijk is je biologische ritme volgt.

Wat is mijn biologische ritme?

Zoals gezegd heeft licht, donker, eten en bewegen invloed op je bioritme. Zonder beeldschermen blijken er bijvoorbeeld een stuk minder mensen een specifiek avondmens te zijn, dan gedacht. Als je jouw natuurlijke ritme wil ontdekken is het van belang dat je een tijdje bij gaat houden hoe het zit met onder andere:

  • Je gevoel van honger en verzadiging.
  • Welke dagdelen je de meeste focus hebt.
  • Wanneer je de meeste energie hebt.
  • Op welk moment je het meest moe bent.
  • Het tijdig in slaap vallen.
  • Hoe goed je slaapt.

Optimaliseren van je bioritme?

Wil jij een optimaal bioritme? Dan pas je vervolgens zoveel mogelijk je lifestyle aan voor een optimaal ritme. Zo werk je aan een leven waarin je energie optimaal verdeeld is. Dan voer je de taken die je de meeste energie kosten, uit op het moment dat je ook de meeste energie hebt. Verder zijn er ook aanpassingen mogelijk die je bioritme volgen makkelijker maken. Denk hierbij aan zaken zoals:

  • Een wekker gebruiken die op basis van licht werkt in plaats van geluid.
  • Geen koffie drinken in de avond.
  • Zorgen voor voldoende inspanning.
  • Je werktijden en activiteiten waar mogelijk aanpassen.
  • Ongeveer 1,5 uur voor het slapen geen beeldscherm meer gebruiken.
  • Zoveel mogelijk op vaste tijden slapen en opstaan.
  • Ervoor zorgen dat je voldoende buiten bent.

Die laatste tip is van belang voor je melatonine-aanmaak. Zonlicht in de ogen zorgt voor de aanmaak van melatonine. En melatonine? Dat helpt voor het goed kunnen slapen.

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact