Waarom verliezen we door Covid-19 onze smaak en geur?
Om uit te leggen waarom we door Covid-19 smaak en geur verliezen is het handig om eerst te bekijken hoe smaak en geur ontstaat. De uiteinden van de zenuwen in de tong, de zogeheten receptoren zijn onze smaakpapillen. Met de smaakpapillen kunnen we een smaak op de tong waarnemen/proeven. In onze neus zitten reukcellen die geuren opvangen en signalen doorgeven aan de reukzenuwen in onze hersenen. Wat velen niet weten is dat in onze neus 70% van onze smaakbeleving ontstaat.
Het waarnemen van smaak en geur gaat ontzettend snel. Direct nadat de smaakpapillen op de tong een smaak waarnemen, sturen deze een signaal naar de hersenen. Daarna ontstaat er een cascade van acties die allemaal binnen een seconde worden verwerkt. De zogeheten ionkanalen openen zich en de smaakzenuw vuurt, waarna de hersenen het voedsel herkennen wat je eet en deze informatie vervolgens terug geven aan je smaakpapillen of reukcellen. Pas na het teruggeven van de informatie van je hersenen die bijvoorbeeld voeding herkennen als zoet, weet je dat je zoet proeft.
De ogen en oren hebben een belangrijke rol in de smaak- en geurbeleving
De ogen en oren hebben ook een belangrijke rol in onze smaak- en geurbeleving. Zij bepalen mee of je iets lekker vindt of niet. Door onderzoek weten we dat onze ogen zodra ze het voedsel waarnemen, je tong begint voor te bereiden op de smaak die je gaat proeven. Ook je oren bepalen mee of iets lekker is of niet. Het geluid wat je oren waarnemen van het voedsel wat je oppakt of wanneer je erin bijt bepaalt mee of je met smaak eet of niet. In onderzoek is bewezen dat wanneer chips er crispy en zelfs een beetje vettig uitzien en daarnaast lekker kraken, je ze veel lekkerder vindt.
En zo ook wanneer je iets zoets ziet, het voor jou zoeter gaat smaken. Die reden hiervoor is dat er meer zintuigen aan de smaak/geur beleving mee doen, waardoor er dus ook meer activiteit in het genotscentrum van je hersenen ontstaat. Vaak vind je iets niet lekker vanwege het gevoel dat dit geeft in je mond. Een champignon bijvoorbeeld kan alleen door het gevoel op de tong door velen niet lekker gevonden worden.
Welke smaken zijn er?
We kunnen vijf smaken onderscheiden namelijk zoet, zuur, zout, bitter en umami. Sommige onderzoekers zijn van mening dat Umami een samenvoeging is van de vier andere smaken en anderen vinden het wel een aparte smaak. De vijfde smaak Umami is een kenmerk van proteïnerijke voeding, bijvoorbeeld zeewier. In eerste instantie dachten onderzoekers dat je op bepaalde plekken op de tong bepaalde smaken kon waarnemen. Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen dat dit anders is. Je kunt namelijk alle smaken op je hele tong waarnemen. Dit in tegenstelling tot de eerdere aanname dat je de verschillende smaken slechts op één bepaalde plek kon proeven.
Uit verder onderzoek blijkt de ene plek van de tong wel beter zoet te kunnen proeven dan de andere plekken op je tong. Maar alle delen zijn in staat om alles te proeven. De verschillende receptoren zijn verspreid over de hele tong. Ook zitten er smaakpapillen op je gehemelte en in min of meerdere mate door je hele mond.
Er werd ook vaak gesuggereerd dat pittig en heet ook een smaak is, maar dat is het niet. Ken je van die mensen die hele pepers in hun mond stoppen en alles heet gekruid willen eten? De achterliggende reden hiervoor is dat een pijnprikkel door je smaakpapillen wordt waargenomen en ook zo door de hersenen verwerkt wordt. Bij pijn wordt meteen het stofje endorfine vrij gegeven waardoor men zich even meer gelukkig voelt. Onderzoekers begrijpen nu waarom mensen zichzelf deze pijn van overmatig gekruid en heet eten (graag) aandoen.
Hoe ontstaat het geur- en smaak verlies tijdens een infectie met het coronavirus?
In eerste instantie ontstaat er geurverlies en vervolgens ontstaat daardoor het smaakverlies. Dit typische verschijnsel komt vaker voor bij jongeren dan bij ouderen, maar wel net zoveel bij grote of minder grote infecties. Het geurverlies varieert en men weet nog niet precies waarom. Soms is het weinig tot helemaal niets meer ruiken. Totaal niets meer ruiken noemt men anosmie.
Uit onderzoek blijkt dat bij acht van de tien gevallen het verliezen van de reuk gepaard gaat met het verliezen van de smaak. Dus dit is niet altijd zo, waarom dit zo is moet nog verder onderzocht worden. Meestal komt de geur en de smaak binnen tien dagen terug, maar soms blijven ze veel langer weg, wat zelfs maanden kan duren. Enige geur en smaakvermindering kun je ook hebben bij andere griepinfecties, een keelontsteking of zelfs bij een zware verkoudheid. Dit is dan niet zo proportioneel vergeleken met de Covid-19 infecties.
Het probleem zit in de reukcellen in je neus. Deze hebben receptoren (ACE-2) en hier bindt het Coronavirus zich heel makkelijk en snel mee. Onderzoekers hebben ontdekt dat wanneer deze reukcellen geïnfecteerd raken met Covid-19, er een zeer snelle vermenigvuldiging plaatsvindt van dit virus in de neus doordat deze ACE-2 receptor aanwezig is. Deze infectie kan dus het reukverlies veroorzaken en het daarmee samenhangende smaakverlies. Je kunt dit YouTube filmpje bekijken over de ACE-2 receptors en waarom we onze smaak- en geur verliezen tijdens een Covid-19 besmetting ACE-2 receptors YouTube
Wat kunnen de specialisten van de Everybody Lifestyle centers hieraan doen?
Er zijn vele manieren om je hierbij te helpen bij het verliezen van je smaak en geur door Covid-19 besmetting. In ieder geval kunnen we het tekort aan zink in de reukcellen oplossen. Omdat dit vaak de reden blijkt te zijn waarom de één wel geur- en smaakverlies heeft en de ander niet. Ook kunnen we op vele manieren de immuniteit versterken. Heb je inmiddels een Covid-19-infectie doorlopen en zijn hier blijvende klachten bij ontstaan? Dan kunnen onze specialisten door de juiste voeding en supplementen in te zetten, je daar toch snel weer van af helpen.
Nieuwsgierig?
Ben je naar aanleiding van dit artikel nieuwsgierig geworden, maak dan gerust een afspraak met ons. Met integrale geneeskunde behandelen wij vele klachten met succes. Onze kennis kan ook met deze klachten worden ingezet zodat jij je weer snel beter kunt voelen.