Waarom heb je eigenlijk ADHD/ADD?

Waarom heb je eigenlijk ADHD/ADD?

Waarom heb je eigenlijk ADHD/ADD? Het is een vraag die al zo vaak wetenschappelijk onderzocht is. Eigenlijk is het niet zo moeilijk om de klachten te verminderen, echter dit gebeurt in de regel nog maar heel weinig.

Wat is ADHD/ADD precies?

Niemand kan zich volledig onbewust zijn van wat er om zich heen gebeurt. Als gevolg daarvan bevinden mensen met aandachtsproblemen zich vaak in verstorende posities met hun schoolwerk en in sociale situaties waar van hen verwacht wordt dat ze luisteren, gehoorzamen en leren. Hoewel het hebben van aandacht eigenlijk heel normaal is, is dit voor deze groep mensen iets wat bijna uit een andere dimensie komt. Het hebben van aandacht is eigenlijk heel belangrijk. Het is noodzakelijk voor de hersenen om kennis te creëren. Het komt erop neer dat iemand zijn/haar aandacht erbij moet houden, zodat hij/zij zich bewust kan blijven van de ervaring die hij op dat moment heeft. Zonder dit bewustzijn en deze aandacht komt alles wat je hoort, ziet en beleeft niet in je geheugen terecht.

Zonder de juiste aandacht word jij je dus van niets bewust en leer je en ervaar je minder. In je hoofd is het door de vele impulsen en prikkels die van buitenaf in je brein terechtkomen, altijd een grote chaos. Het niet kunnen luisteren en ondertussen net doen alsof je dat wel doet, kan voor grote problemen zorgen in relaties. Mensen om je heen voelen zich snel afgewezen als jij “alweer” niet naar ze luistert. Je weet wel dat je moet luisteren, je wilt je echt wel focussen, maar ondertussen hoor en zie je van alles en gieren er honderden gedachten en ideeën door je hoofd heen.

ADHD/ADD geeft ook vele andere gezondheidsklachten

ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) of ADD (Attention Deficit Disorder) geeft ook vele andere gezondheidsklachten. Bij artsen worden er simpelweg medicaties in de vorm van methylfenidaten gegeven die meer slecht dan goed doen. Echter, aan de werkelijke oorzaak waarom je ADHD/ADD hebt, wordt niets gedaan.

Dat verkeerde voeding en tekorten van voedingsstoffen ADHD/ADD laat ontstaan, is eigenlijk algemeen bekend, maar om een nieuwe leefstijl te volgen is voor velen echt heel moeilijk. ADHD dieet

Onze integrale medische specialisten helpen je om je leven om te gooien en te gaan voor jouw gezondheid. Dit door ADHD/ADD bij de bron aan te pakken door middel van een ander voedingspatroon en enkele supplementen. Hierdoor worden meteen ook vele andere gezondheidsklachten aangepakt. 

Wat is het verschil tussen ADHD/ADD?

In principe is het heel simpel. Beide aandoeningen zijn gelijk in aanleg, oorzaak en uiting behalve dat mensen met ADD geen hyperactiviteit vertonen. Onderstaande symptomen onder het kopje hyperactiviteit kunnen toch wel min of meer voorkomen bij ADD.

Wat zijn precies de symptomen van ADHD/ADD?

Hyperactiviteit

 • Niet stil kunnen zitten, steeds met handen of voeten bewegen;
 • Moeite om in slaap te vallen, je gedachten houden niet op, ook wil jij je benen steeds blijven bewegen;
 • Niet te stuiten zijn of altijd maar doordraven;
 • Een gevoel van innerlijke rusteloosheid, wat niet ophoudt;
 • Niet kunnen stoppen met praten, of lachen;
 • Moeite hebben met ontspannen, maar ook stramme spieren.

Concentratieproblemen

 • Snel afgeleid zijn, je ziet en hoort zoveel;
 • Slordigheidsfouten maken, altijd alles half doen, of dingen ergens anders neerleggen;
 • Niet goed kunnen luisteren, er is zoveel anders wat je aandacht trekt;
 • Moeite met details onthouden;
 • Dingen niet afmaken, want je weet gewoon niet hoe, want al het andere wil je ook afmaken;
 • Van alles tegelijk doen;
 • Vergeetachtig zijn;
 • Dingen kwijt zijn;
 • Concentratie voor korte tijd, op interessante zaken, zoals TV kijken of ‘computeren’ lukt vaak wel.

Impulsiviteit

 • Niet denken, maar doen, dus voortdurende impulsen;
 • Snel verveeld raken;
 • Het opzoeken van adrenaline rushes, dus gevaarlijke dingen doen;
 • Het antwoord op een vraag er al uitgooien voordat de vraag is afgemaakt, altijd de eerste en de snelste willen zijn;
 • Impulsief omgaan met geld, gokken, relaties en werk/baan;
 • Verslavingsgevoelig voor drugs, alcohol, roken, maar ook voeding hoog in suikers en koolhydraten.

Hyperfocus

Soms is het ineens zo dat je in een diepe hyperfocus terecht komt waarin het lijkt alsof je in een aantal uren alle verloren concentratie van dagen/weken inhaalt. In een hyperfocus ben je diep geconcentreerd en kun je urenlang met volle aandacht werken, vaak zelfs zonder te eten en te drinken. Een hyperfocus kan ontstaan wanneer dat wat je doet je absolute interesse heeft.

De werkelijke oorzaak van ADHD/ADD is het niet juist functioneren van de neuronen in de hersenen

De nieuwste theorieën over ADHD/ADD richten zich dus niet op een enkel “slecht presterend” deel van de hersenen, zoals oudere theorieën deden. Men begrijpt nu door wetenschappelijk onderzoek dat ADHD/ADD zich ontwikkelt wanneer neuronen in de hersenen niet goed functioneren in de communicatie en verbindingen tussen meerdere gebieden van de hersenen. Neuronen zijn cellen die gespecialiseerd zijn in het overbrengen van informatie naar andere zenuwcellen, spiercellen en kliercellen. Recent onderzoek suggereert dat niet goed functionerende neuronen veel meer door veranderingen in de omgeving van het DNA kunnen worden veroorzaakt dan door de genen zelf.

Een lekkende darm maakt geen juiste hoeveelheid neurotransmitters aan

In andere artikelen van de Everybody Lifestyle centers lees je dat wanneer je een lekkende darm hebt er problemen ontstaan in de aanmaak van de juiste hoeveelheid neurotransmitters en hersenhormonen.Lekkende darm Ook voor ADHD en ADD geldt dus dat we de darmflora kunnen herstellen en je dieet grondig gaan verandering. Zodat alle genoemde symptomen blijvend veranderen.

Heb je onze hulp nodig in het herstellen van ADHD/ADD voor jezelf of voor je kind? Bel dan gerust onze specialisten op, zodat wij kunnen vertellen wat we voor jou of je kind kunnen doen. Herstel gaat namelijk veel sneller dan je denkt!

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact