
Stop niet met aardig zijn – wees vriendelijk en help
Wees vriendelijk en help. Het boek ‘Stop met aardig zijn’ van Thomas d’Ansembourg is niet zozeer een boek over stoppen met aardig zijn. Het gaat over assertief zijn en stoppen met te aardig te zijn. Stop dus ook vooral niet met aardig zijn. Zeker in werksituaties zien mensen aardig zijn soms als niet goed voor zichzelf opkomen. Dat is echter helemaal niet hetzelfde. Collegialiteit werkt zeker wel positief, mits je een juiste balans hebt tussen helpen en je eigen werk doen.
Stop niet met aardig zijn: zorg voor balans
Als je iemand helpt, geeft dat normaalgesproken een boost voor je energie, het geeft voldoening. Echter als je door te veel te helpen, niet of nauwelijks meer toekomt aan je eigen werk, dan gaat het knagen. Dit zorgt er namelijk voor dat je een slechter gevoel overhoudt over je toewijding in je eigen werk. Dan kun je dus gaan denken ‘nu heeft mijn collega alles voor elkaar en mijn werk blijft liggen…’. Als je dat gaat denken, ben je eigenlijk te aardig. Alleen niet voor jezelf.
Hoe kun je het beste helpen?
Je kunt het beste per dag maximaal helpen bij 1 of 2 hulpvragen, blijkt uit onderzoek van Onderzoeker Klodiana Lanaj. Op deze manier krijg je vooral de voordelen van helpen. Helpen geeft je een positieve gevoel. Help je echter bij meer dan twee hulpvragen? Dan levert dit verschillende negatieve effecten op. Op die manier krijg je onder andere minder focus en je zet minder door bij moeilijke taken. Ook zorgt het ervoor dat je minder controle hebt over je emoties. Dat effect werkt zelfs door bij de volgende dag. Met als gevolg dus dat je die dag ook niet in optimale vorm bent, voor een fijne productieve dag.
Nog een punt van aandacht is dat direct helpen niet nodig is. Blijft je eigen werk wel prioriteit geven. Als het belangrijk is, moet je collega tijdig hulp vragen. Natuurlijk zijn er uitzonderingen bij calamiteiten. Let er wel op dat het geen regelmaat is en dat dit ten koste gaat van je eigen werk.
Heb je zelf een hulpvraag? Kijk dan eerst of je zelf tot een goede oplossing komt. Kom je er niet uit? Vraag dan om hulp en communiceer vervolgens helder waar je tegenaan loopt. Vertel ook wat je er zelf al aan hebt gedaan. Op die manier doet een ander geen dubbel werk.
Aardig zijn is meer dan alleen helpen
Aardig zijn gaat natuurlijk niet alleen over helpen. Het gaat ook over een glimlach op je gezicht, een luisterend oor bieden en ook oprechte interesse in je collega’s tonen. Over het algemeen ben je veel uren op een dag met je collega’s in dezelfde ruimte, dan is een goede verbondenheid wel fijn. Je hoeft geen beste vrienden zijn, maar het is voor zowel jou als je collega’s fijn dat je het contact als prettig ervaart. Aardig zijn en helpen, draagt bij aan een gelukkiger leven.