
Last van oorsuizen? Zoek hulp bij belemmering in jouw dagelijks leven.
Wist je dat ruim 15% van de jongeren al lijdt aan blijvende gehoorschade en dat oorsuizen ook jou kan belemmeren in je dagelijkse leven? Tijdens de week van het Oorsuizen geven wij graag toelichting rondom dit onderwerp.
Iedereen kent wel iemand in zijn omgeving die last heeft van oorsuizen. Of misschien heb je er zelf momenteel last van. Oorsuizen komt veel voor en kan erg vervelend zijn. Een derde van alle mensen krijgt er in zijn/ haar leven ooit mee te maken en een deel daarvan zoekt vervolgens medische hulp.
Wat zijn oorsuizen en wat kan dit betekenen?
Tinnitus of fantoomgeluid, in de volksmond ‘oorsuizen’ genoemd, is het waarnemen van een voortdurend geluid, zonder dat dit geluid echt aanwezig is. Tinnitus kan variëren van piepen, tot sissen, brommen en ruizen in één of zelfs beide oren. Het kan zowel een symptoom zijn van fysieke en/of mentale overbelasting. Voor mensen die kortstondig last ervan hebben, kan dit als (licht) irritant ervaren worden. Er zijn helaas ook mensen die hier een lange periode last van hebben. Dit is niet alleen erg vervelend, maar vormt een enorme belemmering in het dagelijkse leven.
Wat is de oorzaak van Oorsuizen?
Vroeger dacht men dat oorsuizen uitsluitend aan het gehoororgaan zelf lag, maar later bleek dat de oorzaken ook kunnen liggen in de hersenen. Overactieve delen van de hersenen kunnen in het gehoorgebied continu signalen geven, terwijl er geen ‘echt’ geluid meer is.
Eén van de bekendste en meest voorkomende oorzaak van gehoorschade is natuurlijk ‘hard geluid’. Wie een avond naar een festival of concert is geweest, herkent die piep de volgende dag in z’n oren misschien wel. Ruim 15% van de jongeren tussen 16 en 30 jaar lijdt hierdoor al aan een vorm van blijvende gehoorschade! Maar ook langdurig gebruik van koptelefoons of oordopjes kan bijdragen aan gehoorschade. Het is belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een deskundige in het geval van een audiotrauma.
Een minder bekende oorzaak is: Grote emotionele spanningen, bijv. traumatisch geluid, burn-out, stress, oververmoeidheid en depressiviteit.
Ook kan bepaalde medicatie leiden tot oorsuizen, evenals aandoeningen zoals ontstekingen aan het oor of een kies, een hoge bloeddruk, diabetes, atherosclerose (‘aderverkalking’), maar ook ziektes zoals Alzheimer, Lyme en Menière.
Helaas kunnen oorsuizen ook ontstaan door gehoorverlies, veroorzaakt door ouderdomsslijtage.
Werken en oorsuizen
Gehoorproblemen kunnen het functioneren van een slechthorende werknemer nadelig beïnvloeden. Slechthorende werknemers ervaren vaker stressklachten en zijn zij na het werk soms extra moe. Dat is logisch, want ‘iets horen’ wordt een echte krachtsinspanning voor betrokkene. Dit vormt een enorme stressfactor, dat kan leiden tot overspannenheid en burn-out klachten.
Hierdoor bestaat er een grotere kans op arbeidsongeschiktheid. Werkloosheidscijfers onder mensen met onbehandeld gehoorverlies zijn twee keer zo hoog, vergeleken met mensen met een gezond gehoor.
De werkplek zelf kan ook invloed hebben op het gehoor, denk hierbij aan een herrie van machines of akoestiek.
Hoe kunt u oorsuizen voorkomen?
Natuurlijke achteruitgang van het gehoor kun je niet tegengaan, maar oorsuizen kun je wel enigszins voorkomen door jezelf zo min mogelijk aan hard geluid bloot te stellen. Dit kan bijvoorbeeld door speakers op passende afstand te plaatsen, volume van de koptelefoon te beperken, regelmatig een (oor)pauze te nemen en gehoorbescherming zoals oordopjes te gebruiken.
Ik heb last van oorsuizen, wat kan ik hier nu nog aan doen?
De prognose is zeer afhankelijk van de oorzaak. Bij een klein percentage van de patiënten kan de gehoorbeschadiging worden hersteld. Wanneer tinnitus is veroorzaakt door psychische problematiek of lichamelijk conditieverlies, dan kan het herstel of de behandeling positief uitpakken.
Het overige deel krijgt vaak te horen dat zij hier mee moeten ‘leren leven’. Bij gehoorverlies en gehoorschade kan een hoortoestel (tinnitus maskeerapparaat) uitkomst bieden, omdat daardoor de luisterinspanning afneemt en het geluid van het toestel gelijktijdig de tinnitus kan maskeren.
Gelukkig zijn er ook manieren om het leven met oorsuizen meer aangenaam te maken, dit kan door bijv. gehoortraining en gedragstherapie. Bij de behandeling kun je leren om het geluid te accepteren en hieraan te wennen. Juiste voorlichting kan bijdragen aan een verbeterd welzijn. Ook inzicht in de aandoening en (tijdelijk) aangepaste leefomstandigheden kunnen het leed helpen verzachten.
De Hoorpoli werkt nauw samen met arbodiensten en bedrijfsartsen wat veel verder gaat dan alleen het aanmeten van hoortoestellen.
Hierbij kunt u denken aan:
- Tinnitus Expertise Centrum in samenwerking met Everybody Lifestyle Centers.
- Verbetering akoestiek thuis of op het werk.
- Extra ondersteuning door middel van hulpmiddelen.
- In gesprek gaan met uw werknemer voor de optimale oplossing.
- Gebruik maken van ontwikkelingen op technologisch gebied.
Waar kunt u terecht bij meer vragen?
Meer weten of direct een vrijblijvende afspraak maken? www.hoorpoli.nl
Contact@hoorpoli.nl 088-246 04 70