Ik wil van mijn migraine af!

Ik wil van mijn migraine af!

Het liefst vandaag nog wil je van migraine af! Dit omdat het je erg belemmert, het is qua pijn overheersend en trekt enorm de aandacht. Vaak invalideert dit tijdelijk zo erg dat je zelfs in bed terecht komt, met de gordijnen dicht omdat licht niet meer verdragen wordt.

Er is ook normale hoofdpijn, wat meestal geen ziektebeeld op zichzelf is, maar een verschijnsel wat hoort bij vele klachten en ziekten. Het hangt ook samen met hoe de persoon eet en met zijn leefsituatie. Meestal bij hoge bloeddruk en bij bloedarmoede kan er hoofdpijn ontstaan, maar ook wanneer de lever en/of de nieren niet goed functioneren. Zo zijn er nog talloze redenen waarom je hoofdpijn kan krijgen. Hoofdpijn is vaak een onbegrepen klacht en artsen/onderzoekers zijn het zelfs over de definitie van hoofdpijn niet eens. Onderzoekers vinden omdat hoofdpijn zo vaak voorkomt dat er geen definitie nodig is, hoofdpijn is gewoon niet meer dan een pijnlijk vervelend gevoel in het hoofd. Dus met andere woorden neem een paracetamol en zit het uit.

Dat je hier heel veel aan kunt doen door een leefstijlverandering is vaak onbekend, verder in deze blog hier meer over.

Hoe ontstaat Migraine?

Opeens is er een flikkering in je oog, eigenlijk als je bij die eerste flikkering meteen 1000 mg paracetamol zou innemen dan breekt de migraine niet door. Als je dit niet doet dan gaat die flikkering over in een heftige, aanvalsgewijze hoofdpijn, die bijna niet te verdragen is. Meestal beperkt de migraine zich tot een helft van het hoofd. Natuurlijk is voorkomen beter dan snel naar de paracetamol te grijpen, omdat deze je lever in zijn ontgifting blokkeert, laat staan wat er gebeurd als er zwaardere pijnstillers wordt genomen. Een verandering in je leefwijze is daarom broodnodig om migraine niet meer voor te laten komen. Migraine ontstaat door een opstapeling van factoren, verkeerd eten, teveel stress, hoge bloeddruk, moeite met ontgiften, tekort aan magnesium maar vooral van Omega 3.

Wat zijn de symptomen van een migraine-aanval

Bij een oogmigraine daarvan beginnen de stoornissen in het gezichtsvermogen, hierbij komen de volgende symptomen voor:

– flikkeringen voor de ogen

–  bliksemschichten vaak begint dit een hoek van het oog

–  uitval van het gezichtsveld 

– lichtflitsen als bij vuurwerk

– trillingen zoals je dat kunt zien in een hete zomer bijvoorbeeld boven het asfalt

– tijdelijke gedeeltelijke blindheid, vlekken in je ogen waar je vermindert of niet in kunt zien.

Als je merkt dat je gezichtsvermogen verandert dan duurt het zoals gezegd meestal enkele minuten voordat de pijn begint. Overigens geldt dit alleen voor de oogmigraine, andere migraine-vormen hebben andere voorboden. Meestal krijg je daarvoor al een dag van tevoren waarschuwingssymptomen, soms een paar uur voordat de aanval begint.

Enkele voortekenen kunnen zijn:

wazig zien, overgevoeligheid voor geuren, lawaai en licht. 

–  agressie, nervositeit, nergens zin in hebben, prikkelbaarheid, psychische veranderingen

vaker plassen, obstipatie, diarree, veel en plotseling zweten, duizeligheid, 

evenwichtsproblemen, kriebelende armen en benen, bleke klamme huid

koude handen en voeten, misselijkheid en braken

Veel van deze symptomen zullen door mensen met de ziekte van Addison en een regelmatig te laag cortisol worden herkent. Toch is uit onderzoek gebleken dat er geen relevantie is tussen migraineaanvallen en te laag cortisol. Zie https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29039159/

Welke voedingsadviezen zijn er voor hoofdpijn en migraine

Voor iedere soort hoofdpijn is er een ander advies. De voedingsgerelateerde hoofdpijn wordt de metabole hoofdpijn genoemd. Dit is een verzamelnaam voor hoofdpijn die vanuit een onbalans in de stofwisseling en/of in de biochemie van je lichaam veroorzaakt wordt. Er kunnen veranderingen in uw voeding nodig zijn om de stofwisseling en biochemie niet zo te verstoren dat er migraine ontstaat, maar dat is absoluut haalbaar. 

Neem vooral geen producten waar exorfines inzitten, lees ons artikel hier over alles over exorfines. Exorfines zitten in gluten, zuivelproducten en alles waar melk en zuivel in is verwerkt. Daarnaast kaas, suikers, alcohol en spinazie. Ook stropen zoals gerstemoutstroop, maisstroop, rijststroop, honing, glucosestroop zijn funest. Witte rijst, aardappelen, jam, puddingpoeders, bindmiddelen zoals maizena, aardappelmeel en custard kunnen ook een migraineaanval ontwikkelen. Fruit kun je wel eten, maar vooral geen vruchtensappen drinken.

Snelle suikers zoals de bovengenoemde stropen en sapjes brengen onze biochemie sterk uit balans. Verder pas je op met kleur-, geur-, smaakstoffen of andere additieven. Eieren kunnen veel mensen niet verdragen en belast op die manier de stofwisseling enorm. Producten met monosodiumglutaminaat, wat in veel soorten chinees eten zit maar ook in sushi, kant-en-klare sauzen, chips is echt een migraine veroorzaker. Ga vooral de ingrediënten op de etiketten lezen van kant-en-klare voeding, het zal je verbazen hoeveel men één of andere vorm van glutamaat gebruikt in kant-en-klaar eten.

Gebruik alleen goede vetten

Gebruik alleen goede vetten zoals, kokosolie, olijfolie, walnootolie,  en avocado-olie. Neem ook omega 3 in 3000 mg per dag, zorg voor een multi vitamine waar de B-vitaminen met 50 mg per vitamine in zitten. Neem daarnaast magnesium-tauraat 1000 mg per dag en magnesium-bisglycinaat 300 mg per dag. Drink genoeg water 2 liter koolzuurvrij water per dag, het liefst bronwater uit een fles.

Met integrale geneeskunde kunnen onze specialisten u bijstaan in het aanpassen van uw leefstijl en zo de migraine-aanvallen in uw leven drastisch te verminderen of zelfs voorgoed te laten verdwijnen. Wilt u onze hulp hierin, bel dan gerust voor een afspraak, leven met een dergelijke pijn hoeft namelijk echt niet.

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact