Hoe ontstaat een leaky gut?

Hoe ontstaat de leaky gut?

Dit artikel gaat over hoe een leaky gut ontstaat. Het maag-darmkanaal verteert onze voeding. Na een juiste vertering neemt de darmwand deze verteerde voeding als voedingsstof op in het bloed. Een dichte darmwand heeft een slijmvlieslaag met darmcellen die als het ware aan elkaar vast geplakt zijn. Dit zijn de “tight junctions” en het is van onnoemelijk belang dat zij juist werken. Als deze “tight junctions” intact zijn, komt er geen ongewenste stof door de darmwand in het bloed. 

“Tight junctions” bepalen welke voedingsstof door de darmwand heen mag worden opgenomen en welke niet. Door de in dit artikel genoemde voedingsstoffen, medicaties en “early life” stress raakt deze darmwand beschadigd. Hierdoor ontstaan kleine gaatjes in de “tight junctions” die ongewenste stoffen doorlaten en gewoonlijk niet in ons bloed worden opgenomen. Denk hierbij aan slecht verteerde voedsel deeltjes, bacteriën en schimmels, maar ook afvalstoffen. Deze ongewenste stoffen activeren telkens het immuunsysteem. Op deze manier ontstaat de leaky gut ofwel een lekkende darm.

Vooral slecht verteerde gluten, melkproducten, caseïne (zit in kaas) en soja kunnen een enorme schade in ons lichaam aanrichten. De exorfinen die in grote hoeveelheden in deze voedingsstoffen zitten, richten vooral schade aan in de hersenen. Ze kunnen samen met alle andere gifstoffen en ziekteverwekkers die in het bloed komen, de hormonen en neurotransmitters in de hersenen ernstig verstoren. Zelfs in die mate dat wij geen geluksgevoel meer ervaren. 

Exorfinen uit voeding richten veel schade aan in onze hersenen

We voelen ons dan soms plots depressief wat in het begin ook weer verdwijnt. Daarnaast kunnen we ernstig vermoeid raken, gepaard met het gevoel van watten in ons hoofd. We kunnen overprikkeld zijn, plotseling heel boos of we zijn geregeld geïrriteerd. Stress en druk kunnen we dan ook veel minder makkelijk hanteren. Wat wij eten, heeft dus een groot effect op hoe wij als mens vanuit ons brein functioneren. 

Als er door alle ongewenste stoffen en stress een continue werking van het immuunsysteem is, ontstaat er uiteindelijk Low Grade Inflammation (LGI). Wanneer dit een langere periode gebeurt, kunnen er in ernstige gevallen auto-immuunziekten, maar ook neuro-inflammatie ontstaan. 

Naast de bovengenoemde klachten kunnen ook netelroos, slecht geheugen, verminderde concentratie, vermoeidheid, uitputting, stemmingswisselingen en/of algehele malaise ontstaan. Daarnaast kunnen ook angsten, hormonale klachten, diabetes, obesitas, spier- en gewrichtspijnen, fibromyalgie en chronisch vermoeidheid syndroom (CVS) bij het ontstaan van een leaky gut voorkomen. 

Een chronisch werkende immuniteit put de bijnieren uit

Een chronisch werkende immuniteit heeft veel energie nodig. Adrenaline samen met glycogeen, welke door de lever wordt opgeslagen, stroomt daarom in het bloed. Hier wordt de glucose van gemaakt die de immuniteit “aan” zet. Het hormoon cortisol dat samen met adrenaline door de bijnieren wordt aangemaakt, zet de immuniteit “uit”. De bijnieren raken door de chronische werking van de immuniteit dan op een gegeven moment uitgeput en zo ontstaat dan uiteindelijk ook burn-out. 

De pancreas reageert op zijn beurt ook constant op de aanwezige hoeveelheid glucose in het lichaam en pompt veel insuline in het bloed om het teveel aan glucose te kunnen opslaan. Receptoren op de cellen die de glucose moeten opnemen in de cel, raken ongevoelig voor insuline door de constante aanwezigheid hiervan in het bloed. 

Viscerale vetten ontstaan door insuline resistentie

Vervolgens kan insuline resistentie ontstaan. Als je dit eenmaal hebt, dan krijg je langzaam een dikkere buik in vergelijking met de rest van je lichaam. Dit komt door het viscerale vet onder de buikwand (je kunt het vet dus niet tussen je vingers vastpakken). Glucose die niet meer in de cellen binnenkomt, zal dan door het lichaam in vetcellen worden opgeslagen. Dit vet is zeer moeilijk opnieuw te verbranden. Dit gevaarlijke, ziekmakende vet wat zich rondom de organen opstapelt, moet je zo snel mogelijk kwijt zien te raken. Insuline resistentie is een o.a. voorloper van Diabetes, maar ook van Alzheimer, wat al de naam diabetes type 3 heeft gekregen, zie https://www.mmv.nl/columns/alzheimer-als-diabetes-type-3/

Ook obesitas ontstaat vanuit deze vicieuze cirkel. Heb je plotselinge cravings naar suiker en snelle koolhydraten, denk dan eens aan de immuniteit die roept om glucose om zijn werking te kunnen doen. Deze cravings ontstaan wanneer het lichaam de glucose niet snel genoeg kan aanmaken en zijn zeer moeilijk te weerstaan. Obesitas is daarom ook het gevolg van een “low grade inflammation”.

Om gezond te blijven en geen blijvende klachten te ontwikkelen is goede voeding, het vermijden van belastende stoffen en stress dus essentieel.

De lifestyle-adviseurs van de Everybody groep helpen u in het herwinnen van uw gezondheid

Herkent u deze klachten en wilt u hier iets aan doen? Bij de “Everybody Groep”, werken vele lifestyle-adviseurs, die u graag adviseren in voedingsaanpassingen en uw darmmicrobioom helpen te herstellen. Voor het inzetten van onze hulp, kunt u gerust contact met ons opnemen.

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact