Hoe kun jij je stress verminderen?

Het verminderen van stress!

We ervaren tegenwoordig allemaal veel te veel en te vaak stress! Waarom hebben we zoveel stress? Het verminderen van stress is dat moeilijk?

Stress komt van alle dagelijkse prikkels die wij ervaren, van bijvoorbeeld geluiden, plotseling schrikken en te veel indrukken tegelijkertijd. Daarnaast natuurlijk ook van werkdruk en het gedrag van een ander, hoe er met je wordt omgegaan dingen die er afspelen in je familie en gezin. Maar zelfs teveel en te lang sporten kan stress veroorzaken. Wat veel mensen niet weten is dat ongezond eten ook veel stress veroorzaakt. In andere blogs van de Everybody lifestyle groep kun je hier uitgebreid over lezen. Gezonder eten

Er zijn voedingssoorten waar wij intolerant voor kunnen zijn, of die teveel activeren. Zoals een Red Bull of andere energie drankjes, suiker, alcohol, koffie, zwarte thee etc. Er zijn zoveel dingen die wij eten of drinken die allemaal adrenaline opwekken. Ken je die bewegingsdrang in je benen, die onrust? Dat is adrenaline die teveel op die dag is opgewekt en die niet gedempt kan worden door je hormonen. Het is dezelfde adrenaline waardoor je desondanks nog snel kan inslapen, maar vervolgens je na een paar uur wakker laat worden. Daarna lig je vaak een tijd te draaien in je bed en kun je de slaap niet meer vatten. Als het nog meer tegenzit dan kun je zelfs al niet meer meteen in slaap vallen en duurt dat erg lang.

Het is belangrijk om de adrenaline in je lichaam laag te houden en zo de stress te verminderen

Hoewel adrenaline een heel belangrijk hormoon is, want het geeft je een boost van energie als je dit nodig hebt. Denk bijvoorbeeld aan een gevaarlijke situatie waaruit jij je toch kan redden doordat je ineens heel scherp kan reageren, dat danken wij ook aan adrenaline! Maar toch is het belangrijk om de adrenaline in ons lichaam zo laag mogelijk te houden. Adrenaline is nodig voor fight and flight respons, voor onze immuniteit en voor vele andere systemen in ons lichaam. Maar doordat we ook onnodig veel adrenaline opwekken door verkeerd te eten en te drinken, blijft er te weinig adrenaline op den duur over voor alle belangrijke fysieke processen in ons lichaam. Je krijgt dan een bijnier insufficiëntie.

Je komt dan vanzelf in een vicieuze cirkel terecht waar de fysieke stress, verandert in emotionele stress en druk en weer andersom. Soms weet je nog niet eens waar de vicieuze cirkel begint of het eindigt, je leven is dan één stress bom. Wanneer je bijnieren, die de adrenaline steeds moeten aanmaken, uitputten kun je burn-out raken, dus is het van groot belang om je dagelijkse stress te verminderen.

Hoe verminder ik dan mijn stress?

Het verminderen van stress, doe je door er vooral anders mee om te gaan, maar het ook niet onnodig op te wekken. Slaap je echt slecht en heb je die onrustige benen, reduceer dan je cafeïne en theïne inname. Drink gewoon cafeïnevrije koffie en kruidenthee daarvoor in de plaats. Eet ook eens een tijd geen suiker meer, dus laat snoep en koek staan, maar neem het ook niet meer in je koffie en thee. Verminder je alcohol of drink liefst het helemaal niet meer en als je aan de energiedrankjes zit, laat deze dan vooral staan.

Rook je? We weten natuurlijk dat het ongelooflijk moeilijk is om daarmee te stoppen, maar iedere sigaret wekt adrenaline op, zoek hulp om ermee te kunnen stoppen. Het is zo belangrijk voor je gezondheid, want naast dit feit is het natuurlijk ook om veel andere redenen slecht voor je gezondheid. Roken dempt de stress even om vervolgens het nog meer terug te krijgen, dus hier hoef je het ook niet voor te doen.

Wanneer je de aanpassingen gaat doen word je snel minder gestrest

Op het moment dat je deze aanpassingen gaat doen, zul jij je zelf al snel rustiger voelen, in het begin kun je ook echt moe zijn. Omdat de adrenaline je dan niet meer activeert, ga je pas echt voelen hoe moe je lichaam eigenlijk is. Laat dit even gebeuren, het hoort bij het herstelproces en het verminderen van je stress. Grijp niet naar de suikers, cafeïne, sigaret of alcohol. Begin dan ook met weer langzaam wat te bewegen. Begrijp dat hard rennen of zelfs, krachttraining ook veel adrenaline opwekt, dus doe het rustiger aan. Neem je pauzes tussen de herhalingen door en ren wat minder hard. Als je daarnaast dan ook ademhalingsoefeningen doet, door vier seconden via de buik in te ademen en in vier seconden dan de adem weer uit te blazen, dan voel je de rust na een paar minuten meteen terugkomen.

Heb je ooit gemediteerd?

Aan meditatie doen of aan yoga is niet alleen voor de spirituelen onder ons. Het is de meest perfectste en snelste manier om stress te verminderen. Er zijn online vele meditaties te vinden, met begeleidende muziek. Ga er gewoon een paar keer per week een kwartiertje voor zitten, het doet wonderen. Neem een yoga klas, hoe stijf je ook bent, of welke andere fysieke klacht je ook hebt, yoga kun je heel erg aangepast volgen, zelfs vanuit een stoel. Zie je het nog niet zitten om dit in groepsverband te doen, er zijn ook vele yoga programma’s online te vinden en te volgen. Yoga helpt tegen stress

Er is geen enkele reden om deze aanpassingen niet in je leefstijl te integreren, in ieder geval leveren ze wonderen op. Je zult snel rustiger worden, minder stress ervaren, geen wiebelende benen meer, je krachtiger voelen, relaxter en dieper slapen.

Wil je hierover eens met ons praten en je stress reduceren, heb jij behoefte aan een stukje inzicht in je gezondheid en begeleiding hierin? De specialisten van de Everybody groep staan altijd voor je klaar, dus bellen maar!

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact