herkennen en voorkomen van een burn-out

Herkennen en voorkomen van een burn-out

Herkennen en voorkomen van een burn-out is echt belangrijk om verdere schade te voorkomen. Stel dat er dagelijks veel van je gevraagd wordt. Op het werk, maar ook thuis kan dat gebeuren. De meeste mensen kunnen best een periode op hun tenen lopen, maar op bepaald moment loopt plots de emmer over. De boog kan namelijk niet altijd gespannen staan, dus het lichaam begint signalen af te geven. Je hebt voortdurend een gespannen gevoel en een niet normale vermoeidheid is ineens een dagelijks verschijnsel.

Eerder ging het dankzij een nacht goed slapen dan net weer goed, of door een dag vrij, een weekendje uit of een vakantie. Toch overkomt het je steeds weer: dat opgejaagd gevoel en (over)vermoeidheid. Daarnaast is er vaak een gevoel van onmacht. Leef je of word je geleefd? Dan is het belangrijk om de mogelijke oorzaken onder ogen te zien. Ook zijn er fysieke redenen waarom burn-out kan ontstaan, eigenlijk is het een samenspel van fysieke en emotionele factoren. Hierover kun je lezen in een andere blog van de Everybody lifestyle centers. Zie snelle oplossing voor burn-out

Grenzen stellen is bij het voorkomen van een burn-out echt nodig

Je kunt tegen je grenzen aanlopen op het werk, in de privésfeer. Het komt vaak voor, dat mensen niet goed geleerd hebben om voor hun eigen belangen op te komen. Weet jij waar jouw persoonlijke grenzen liggen? Zeg jij genoeg ‘nee’, als het gaat om behoud van jouw energie en rust? Of laat jij je altijd meeslepen onder de druk van anderen. Uit zelfbehoud moet je gedoseerd met jouw energie omgaan, want je energie is niet onuitputtelijk. Als je altijd ‘ja’ zegt ten koste van jezelf, dan gaat dat zich wreken. Het kan leiden tot frustratie, die jouw gezondheid en welzijn uiteindelijk aantasten. Dat moet voorkomen worden.

In medische wereld is het steeds duidelijker dat het lichaam stresservaringen opslaat. Soms voor korte duur, bijvoorbeeld hoofdpijn bij overbelasting. Maar het wordt erger, als het lichaam veel moeite heeft om ervaringen los te laten. Dan leidt dit letterlijk tot blokkades in het lichaam, chronische aandoeningen. Dit begint met hoog opgetrokken en stijve schouders, pijn in nek of rug, gespannen gevoel in de buikstreek, verstoorde stoelgang en ga zo maar door. Maar daar komen ook uitputting bij, slecht slapen, depressies, onrust, mist in het hoofd en nog vele andere fysieke klachten. Herkenbaar? Zie ook ik heb een burn-out

Positief werken aan je gezondheid houdt een burn-out tegen

Het doorbreken van gedragspatronen die spanning veroorzaken is vaak lastig, omdat dat dit gedrag over een langere tijd is opgebouwd. Toch is blijvend gedragsverandering mogelijk! Het herkennen en voorkomen van een burn-out kan men leren.
Begin alvast voor jezelf vast te stellen, dat je nu en later in goede gezondheid wilt leven. Maak dat een van jouw hoogste prioriteiten in het leven. Deel dit voornemen met je omgeving en zoek steun om te veranderen. Misschien vind je zelfs medestanders, die ook ’t beste voor zichzelf willen: voor hun privéleven en voor het werk.

Voorbeeld: als je met roken wilt stoppen, kun je anderen vragen om in jouw gezelschap niet te roken. Je maakt dan duidelijk dat je serieuze stappen wilt nemen en misschien motiveer je zelfs een ander om ook te stoppen. Vergeet niet om jezelf te belonen: een week niet roken? Geef jezelf een cadeautje. Toegegeven, makkelijk is het niet en soms heb je echt externe hulp nodig. Dus …wil je echt werken aan een gezondere levenshouding?

Tijd voor een bezoekje aan het Lifestyle Center

Als medewerker van de Everybody Groep Lifestyle Centers houdt Roel Cremer zich bezig met persoonlijke uitdagingen die te maken hebben met het willen veranderen. Vanuit zijn arbeidspsychologische achtergrond helpt hij veel mensen om dit werkelijk te kunnen doen. Roel doet dat op een manier, waar je gaat beseffen dat je echt nieuwe gezondheidsdoelen kunt stellen én bereiken. Ben je gemotiveerd om echt te veranderen? Dan staat een professioneel team van het Lifestyle Center klaar om jou te helpen. Deze zorgprofessionals brengen een totaalbeeld van je situatie én jouw lichamelijke conditie in kaart. Het team werkt vanuit een integraal-medische benadering en beschikt daarbij over een breed pakket aan expertise. We geloven in deze aanpak met aandacht voor de wisselwerking tussen lichaam en geest met andere woorden body en mind. De praktijk wijst ook uit, dat onze integrale benadering zowel preventief als verzorgend werkt. Dus wil jij tijdig een burn-out leren herkennen en zo ook voorkomen? Maak er dan gebruik van!

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact