Heeft u een slechte adem?

Heb je een slechte adem?

Als je een slechte adem hebt kan dit voor vele gênante situaties zorgen. Een adem kan zo penetrant ruiken dat mensen letterlijk hun hoofd afwenden wanneer je met ze in gesprek bent. Dit geeft zoveel onzekerheid in je dagelijkse leven, dat het voor velen een belangrijk onderwerp is. Waarom is je adem zo slecht en wat kun je er eigenlijk aan doen?

Een slechte adem (halitose) komt voor bij ongeveer 50 procent van de volwassenen en dat is een schokkend hoog percentage. Vele denken dat een slechte adem door de maaginhoud komt, maar bij de meeste mensen ligt de oorzaak in de mond.

Er is een verschil tussen de ochtend halitose wat ontstaat door het uitdrogen van de slijmvliezen. Deze verdwijnt direct na het tandenpoetsen of wanneer je wat eet. Wij hebben het hier over de slechte adem die de hele dag bij je blijft en mensen om je heen echt ruiken. Halitose geeft een penetrante geur en is een aandoening die in meerdere opzichten je leven negatief kan beïnvloeden.

De bacterie ‘helicobacter pylori’ blijkt vaak een oorzaak te zijn

De helicobacter pylori blijkt vaak een oorzaak te zijn van Halitose Dit is een bacterie die in de maag van de mens leeft en daar zich in heel leven kan ophouden. 50% van de bevolking blijkt besmet te zijn met deze bacterie. Wetenschappelijk onderzoek vertelt ons dat er een sterke correlatie is tussen de aanwezigheid van deze bacterie en halitose. De meest voorkomende klachten zijn misselijkheid, opgeblazen gevoel, een vage pijn in de maagstreek, soms braken en weinig eetlust. De bacterie kan de oorzaak zijn van een maagzweer, de één ervaart deze klachten wel en de ander weer niet.

De reguliere behandeling voor de helicobacter bacterie is een antibiotica kuur waar doorgaans maagzuurremmers bij worden voorgeschreven. Dit heeft helaas gevolgen voor de pH-waarde van de maag en beschadigt het darmmicrobioom. Toch is het vaak de enige oplossing je te laten behandelen met antibiotica en zo verlost te worden van deze hardnekkige bacterie. Wat wel aan te raden is, is om deze kuur te ondersteunen met bijvoorbeeld 3000 mg vitamine C en 25 ug vitamine per dag. Dit versterkt de immuniteit in het wegwerken van deze bacterie. 

Het is raadzaam direct te starten met probiotica

Ook is het zeer raadzaam om na de kuur en zelfs tijdens de kuur met antibiotica te starten met probiotica. Het liefst oplosbare probiotica in water zodat je eerst het water met de goede bacteriën in je mond kunt houden en het door je tanden en mond heen en weer spoelt. Doe dit voor tenminste tien minuten voordat je het doorslikt. Neem de probiotica in de ochtend op een nuchtere maag of voor het slapen gaan. Tijdens de kuur antibiotica neem je eerst deze en laat er twee uur tussen zitten voordat je de probiotica inneemt. 

Ook is het verstandig om 2000 mg L-glutamine te slikken samen met 50 mg zink-methionine, wanneer je het darmmicrobioom weer opbouwt. Neem dit alles dagelijks zeker gedurende vier maanden in na het stoppen van de antibioticakuur. Dan weet je zeker dat je darmmicrobioom weer hersteld is en je maagwand en je mond goed beschermd is met de goede bacteriën.

Een genmutatie kan ook de oorzaak zijn van je slechte adem

Er is onlangs een nieuwe oorzaak ontdekt voor het ontstaan van Halitose. Onderzoekers hebben ontdekt dat een slechte adem ook door een genetische fout kan worden veroorzaakt. Mensen met een defect in het gen SELENBP1 hebben geen eiwit dat de zwavelverbinding methaanthiol omzet. Deze ontdekking heeft tot op dit moment geen therapie, behalve dat er bepaalde voedingsaanpassingen gedaan kunnen worden. Er is echter wel een onderzoek bezig om hiervoor een therapie te vinden. De mensen die deze genetische fout hebben, daarvan ruikt hun adem zeer doordringend naar zwavel. genmutatie

Zo kunnen er daarnaast ook vluchtige zwavelverbinding ontstaan die vooral door de P. Gingivalis en S. Mutans geproduceerd worden. Dit zijn gramnegatieve bacteriën die zich in de darmen en de mond kunnen bevinden. De positieve bacteriën zijn te vinden in probiotica zoals de L-salivarius, de L-Rhamnosus en de L-Plantarum. Deze kunnen worden ingezet om de chronisch slechte mondgeur te behandelen. Het beste is – zoals gezegd – deze stammen bacteriën op te lossen in water en ze voor ongeveer tien minuten door de mond heen te spoelen. 

Hieronder wat tips voor een goede adem:

  • Zorg voor een goede mondhygiëne: poets drie keer per dag en floss;
  • Drink direct na het opstaan een glas lauw water met een halve citroen;
  • Bezoek regelmatig de tandarts en behandel parodontitis en gingivitis;
  • Laat de tandarts ook loszittende kronen en vullingen herstellen;
  • Spoel je mond niet met alcohol, dit kan het slijmvlies beschadigen;
  • Spoel daarentegen je mond met groene thee;
  • Eet vooral biologische groenten en fruit;
  • Drink dagelijks anderhalve liter water het liefst twee liter, kruidenthee mag;
  • Doe aan oilpulling, neem een eetlepel kokosolie in je mond en laat dit door je tanden en mond heen glijden voor ongeveer tien minuten. Het doodt vele negatieve bacteriën;
  • Wanneer je een dieet volgt om af te vallen kunnen er ketonen vrijgemaakt worden. Dit laat ook je adem ruiken;
  • Stress en angst kunnen ook reacties teweegbrengen waardoor de mond gaat ruiken;
  • Bepaalde pijnstilling drogen de slijmvliezen uit en geeft daarom een slechte adem;
  • Zorg voor voldoende inname van zink en selenium. Deze helpen de mond immuniteit krachtig te houden;
  • Ook de anticonceptiepil kan veel goede bacteriën in de mond doden waardoor er een slechte adem ontstaat;
  • Verminder alcohol en tabaksverbruik;
  • Door zwarte thee en veel koffie te drinken krijg je een droge mond, dus ook een slechte adem;
  • Maag-darmproblemen, hernia van het middenrif, nier- of leverziekte, ontsteking van de ademhalingswegen en/of suikerziekte kunnen ook een slechte adem geven.

Hulp nodig?

Heb je hulp nodig in het behandelen van je slechte adem? Wij kunnen je hier echt bij helpen. Neem gerust contact met ons op.

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact