Gezondheid begint bij een perfect darmmicrobioom

Gezondheid begint bij een perfect darmmicrobioom

Dat goede gezondheid begint bij een perfect darmmicrobioom is voor vele mensen nog steeds onbekend. Een darmmicrobioom bestaat uit miljarden “gramnegatieve” en “grampositieve bacteriën” in een juiste verhouding. Zij helpen met diverse functies in het lichaam, vooral in de vertering van ons voedsel en het aanmaken van diverse stoffen die wij in ons lichaam nodig hebben. Wanneer ons darmmicrobioom uit balans raakt, dan kunnen er vele problemen in ons lichaam ontstaan. Klachten en ziekten, die met enige aanpassingen totaal kunnen verdwijnen, zie https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3418802/?_escaped_fragment_=po=27.4194.

De immuniteit en ons darmmicrobioom, maar ook de werking van onze hersenen hebben veel met elkaar te maken. Een goed werkend immuunsysteem houdt je gezond en voorkomt infecties en ziekten, terwijl een gezond darmmicrobioom (darmflora) uitermate belangrijk is om je immuniteit goed te laten functioneren. Onze immuniteit is een prachtig systeem wat bacteriën, virussen, lichaamsvreemde stoffen, kankercellen en gevaar herkent om deze vervolgens te elimineren. Onze immuniteit begint eigenlijk in de darmen, bij deze miljarden bacteriën. 

Een niet goed werkende immuniteit veroorzaakt vele ziekten en klachten. De oorzaak hiervan is vooral verkeerde voeding, medicijngebruik en een ongezonde leefstijl.

Voor een goede gezondheid is een perfect darmmicrobioom van groot belang

De juiste balans van de darm en zijn darmmicrobioom is van groot belang voor het perfect functioneren van het immuunsysteem. Maar liefst zeventig procent van de immuun werking wordt bepaald door het darmmicrobioom, slijmvliezen en het lymfesysteem van de darmen. Het darmmicrobioom zorgt ervoor dat de PH in de darm erg laag is, zodat ziekteverwekkende stoffen in dat milieu niet kunnen overleven. Er is een ander voordeel voor de lage PH, want hierdoor kunnen de mineralen, magnesium, calcium en zink beter worden opgenomen.

Een goed werkend darmmicrobioom vormt een dichte laag in de darmen, waardoor het binnendringen van ziekteverwekkers onmogelijk wordt. Maar ook zorgt deze perfecte laag dat voeding niet onverteerd in ons bloed terecht komt. Wanneer dit wel gebeurt dan moet onze immuniteit hier constant voor in actie komen. Dit veroorzaakt de intoleranties voor voeding, waar heel veel mensen ongemerkt een probleem mee hebben.

Het darmmicrobioom speelt een grote rol in de hormoonhuishouding en onze gezondheid

Het darmmicrobioom speelt een grote rol in de hormoonhuishouding. Ze breken bijna alle hormonen en neurotransmitters af, maar bouwen deze ook weer op. Ons darmmicrobioom produceert dezelfde neurotransmitters als ons brein dat doet, alleen vele malen meer. Het darmmicrobioom maakt het overgrote deel van bijvoorbeeld serotonine aan. Als deze neurotransmitter zich in je hersenen verlaagt, kan dit een depressie veroorzaken. Wanneer je darmmicrobioom niet in balans is, heeft dat een directe invloed op de werking van je hersenen en de uiting van je karakter. Lees ons artikel over neurotransmitters en hersenhormonen.

Ook vermindert een gezond microbioom het risico op Diabetes I en II en rekent het af met schadelijke stoffen in onze voeding. Een andere taak is het binden van het overtollig cholesterol. Wanneer het microbioom in balans is, behoedt het ons voor een “leaky gut”, beter gezegd een lekkende darm. Door de darmwand volledig te bedekken met gezonde bacteriën, voorkomen we de intolerante reacties op voeding. Hierdoor slaat de immuniteit ook niet constant aan. Deze constante werking van de immuniteit kan veel klachten en ziekten veroorzaken. 

Een ander belangrijk punt is dat het darmmicrobioom ervoor zorgt dat er niet teveel en niet te weinig energie uit voeding wordt opgenomen. Over- en ondergewicht hebben vaak een relatie met je darmmicrobioom. Het darmmicrobioom is een fantastisch zelfonderhoudend systeem, wat zichzelf telkens keurig terug in balans kan brengen, als wij de juiste voedingsstoffen hiervoor innemen. 

Helaas is het darmmicrobioom meestal uit balans

De constante stress en “Early Life Stress” veranderen de pH in de darm. Het managen van stress op de werkvloer is daarom van groot belang. Ook de inname van suikers, vet en dierlijke eiwitten verstoren de darmflora. Medicijnen zoals corticosteroïden, prednison, de anticonceptiepil, NSAID’s (ontstekingsremmers), maagzuurremmers, laxeermiddelen, narcose middelen en antidepressiva, hebben een negatieve invloed op een gezonde darmflora. De grootste vijand is echter antibiotica die zelfs tijdens één kuur grote delen van de totale darmflora kunnen vernietigen. Door een verstoorde darmflora ontstaan er uiteindelijk vele klachten en ziekten. Zo is het duidelijk dat gezondheid begint bij een perfect darmmicrobioom.

De eerste aanwijzingen van een niet-intacte darmflora zijn allergieën, intoleranties voor voeding, maag- en darmproblemen (boeren, winden, opgeblazen gevoel, rommelende darmen, maagzuur, diarree, obstipatie etc.). Daarnaast ook vermoeidheid, eczeem, acne en andere huidproblemen, hooikoorts en luchtwegallergieën. Wanneer deze klachten zich voordoen, dan weet je zeker dat je darmmicrobioom niet intact is en dat je een leaky gut hebt. Lees verder in ons artikel: hoe ontstaat een leaky gut?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen over je eigen gezondheid? De lifestyle-adviseurs van de Everybody groep staan voor je klaar. Neem gerust contact met ons op.

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact