Gezond eten is ook heel belangrijk voor gezonde ogen

Gezond eten is belangrijk voor goede ogen

Niet zo heel veel mensen beseffen dat gezond eten ook belangrijk is voor goede ogen. Gezonde voeding kan het ontstaan en verloop van bijvoorbeeld nachtblindheid, maculadegeneratie, droge ogen en staar behoorlijk beïnvloeden. Ook is het zo dat emoties hier een grote impact op hebben. Mensen die zichzelf niet durven te zien en niet echt kunnen reflecteren, kunnen sneller oogproblemen krijgen, zie tips voor gezonde ogen.

Nachtblindheid ontstaat bijvoorbeeld door een tekort aan vitamine A. Zodra je ongeveer 4000 IE per dag aan vitamine A en dit aantal weken neemt, dan wordt de klacht al heel veel minder. Je mag overigens veilig tot 10.000 IE per dag nemen.

De meest voorkomende klacht is maculadegeneratie

De meest voorkomende klacht is leeftijdsgebonden maculadegeneratie. In dit geval sterven de kegeltjes af in de macula. De macula is het centrale deel van het netvlies. Door het afsterven gaat het scherp zien steeds moeilijker. De kegeltjes zijn ontzettend gevoelig voor vrije radicalen. Dit zijn zeer reactieve zuurstofmoleculen die een bijproduct zijn van onze normale biochemische processen in ons lichaam. Als je ademt ontstaan ze, maar vrije radicalen ontstaan ook door invloeden van buitenaf, bijvoorbeeld medicijngebruik, alcohol, drugs, roken, make-up, pesticiden en/of verontreinigde lucht. Overmatig zonnen, zelfs sporten en zeker stress zorgt voor de vorming van veel vrije radicalen.

Omdat vrije radicalen reactief zijn leveren ze schade aan celmembranen, eiwitten en DNA. Om dit te voorkomen zat er in voeding veel antioxidanten, maar de geïndustrialiseerde voeding die wij sinds decennia innemen, leveren veel minder van deze kostbare antioxidanten. Het inzetten van diverse antioxidanten is daarom voor iedereen een must. In dat geval denk dan aan Vitamine C, E, zink en koper. Ook kun je Protect plus van Biotics nemen, dit is een zeer mooi product als antioxidant.

Het is wetenschappelijk bewezen dat een dieet wat veel antioxidanten bevat de maculadegeneratie al met 30 procent kan verminderen. Het is eigenlijk heel mooi dat we zoveel kunnen doen aan klachten. Door simpel meer pure, ecologische gezonde voeding voor goede ogen te gaan eten, dat is belangrijk.

Droge ogen is een veel voorkomende klacht

Droge ogen is ook een veel voorkomende klacht en het is een vervelende aandoening. Ook dit is heel simpel op te lossen, door 3000 mg omega 3, per dag in te nemen. Hoe hoger de inname van omega 3, des te sneller je droge ogen weer verdwijnen. Omega 3 is daarnaast ook zeer goed voor je hersenen, hart, bloedvaten en je huid. Het is voor zoveel processen in ons lichaam nodig, bijvoorbeeld bloeddruk verlaging, dat eigenlijk iedereen dit zou moeten slikken. Je kunt omega 3 uit vette vis, halen, zaden, noten etc. maar de hoeveelheid die nodig is kun je moeizaam uit voeding halen. Je zou veel te veel moeten eten. Zorg wel dat de vette vis die je eet wild gevangen vis is. Gekweekte vis verstoort de balans tussen omega 6 en omega 3 in je lichaam.

Uit vele onderzoeken blijkt ook dat bepaalde vitaminen en antioxidanten goed zijn voor staar, maar je kunt ze inzetten bij alle soorten problemen met ogen. Voeding moet absoluut aangepast worden. Er kan zonder dat je het weet constant voeding ingenomen worden waar je intolerant voor bent. Je immuniteit moet daarop dan ook continu op reageren. Blijft dit voor een lange tijd doorgaan, dan ontstaat er een low-grade-inflammation. Deze inflammatie kan zich dan ook verplaatsen naar de hersenen en zo ook rondom de oogzenuwen. Inflammatie van de oogzenuwen zorgt voor heel veel klachten in de ogen die in een versneld tempo ontstaan.

Er is een bewezen correlatie tussen de darmen en de ogen

Overigens is het echt zo dat er een correlatie is tussen de darm en de ogen. Is het darmmicrobioom niet juist functionerend dan heeft dit een effect op de ogen. Blurred visions komen dan heel vaak voor. Als de darmen dan weer hersteld zijn, verbetert de functie van de ogen ook. 

Het is bij ieder oogprobleem altijd aan te raden een herstel van de darmen in te zetten met een digestive enzyme. Mocht je hierbij hulp nodig hebben dan kun je een afspraak met één van onze specialisten maken.

Staar en algemene klachten voor de ogen

Je kunt voor staar en algemene klachten van de ogen het volgende innemen:

 • Vitamine C: bijvoorbeeld de gebufferde vitamine C van Vitakruid 4 x 1 per dag;
 • Omega 3: 3000 mg per dag is ook een must;
 • Vitamine K: daarvan kun je het advies volgen op de verpakking;
 • Biotics Protect: als algemene antioxidant zou ik ook zeker aanraden.
 • Vitamine E: het liefst 1000 IE per dag. Alfatocoferol is de beste vorm
 • Vitamine A: is de absolute must, een veilige bovengrens is 10.000 IE per dag;
 • Luteïne en Zeaxanthine: worden vaak in 1 product verwerkt, neem volgens dosering;

Luteïne en zeaxanthine zitten ook in de volgende voedingsstoffen:

 • Broccoli;
 • Boerenkool;
 • Andijvie;
 • Spinazie;
 • Noten;
 • Bramen;
 • Druiven;
 • Kiwi’s;
 • Kruisbessen;
 • Eieren.

Ook hier geldt dat je er teveel van moet eten. Het is altijd aan te raden om naast het supplement zoveel mogelijk voeding te eten waar deze kostbare stoffen inzitten. Nogmaals gezonde voeding is heel belangrijk voor goede ogen. De everybody lifestyle centers bieden een gecombineerde leefstijl interventie aan om u met u gezonde keuzes te kunnen laten maken.

Zeaxanthine zit in:

 • Sinaasappelen;
 • Nectarines;
 • Oranje en rode paprika;
 • Mais;
 • Gojibessen.

Ook is omega 3 bij oogproblemen zoals gezegd echt een must.

Belangrijke tip

Tot slot nog een belangrijke tip: matig of stop met het drinken van alcohol. Dit onttrekt antioxidanten uit het lichaam. Hoge concentraties van verzadigde vetten en cholesterol kunnen ook de macula beschadigen. Dit laatste is nog een reden waarom het verstandig is om omega 3 in te nemen aangezien dit de balans tussen cholesterol en verzadigde vetten verbetert.

Nieuwsgierig?

Ben je nieuwsgierig geworden naar onze behandelmethoden als je plots slechte ogen krijgt? Bel ons dan gerust!

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact