Rethink your drink

Dry January of February, waarom zou ik meedoen? 

Ook al zijn we bijna in februari, je kunt altijd beginnen met minder alcohol drinken.
Lukt het jou, je vrienden en collega’s om een maand lang zonder alcohol te kunnen?

Dry January (of welke maand dan ook) is een leuke challenge om jezelf en omgeving uit te dagen. Deze maand laten miljoenen mensen over de hele wereld alcohol staan. Stoppen met alcohol klinkt makkelijk, maar in praktijk is het toch vaak wat lastiger, want ‘één wijntje, dat kan toch wel?’ We associëren alcohol vaak met gezelligheid.

Maar wat zijn de effecten van alcohol voor je gezondheid?

Alcohol bevat geen essentiële voedingsstoffen die nodig zijn om je lichaam gezond te houden. Maar alcohol heeft wel direct invloed op het lichaam. Het begint met een ontspannen gevoel en een zekere mate van angstreductie. Het zorgt voor verdoving (pijnverlichting), wegvallen van remmingen en het helpt veel mensen om vlot te kunnen babbelen.

Daarentegen vermindert alcohol de reactiesnelheid en neemt de kans op zelfoverschatting en emotioneel gedrag toe. Er is een duidelijke relatie tussen alcoholgebruik en gedrag, waardoor het risico op sterfte en ziekte door verkeersongelukken en geweldsdelicten toeneemt. Op lange termijn kan alcohol zelfs leiden tot lichamelijke en geestelijke afhankelijkheid of verslaving. Daarnaast zijn er nog meer negatieve effecten.

Wist je dat:

 • Volwassen die >1 glas alcohol per dag drinken een verhoogde kans op borstkanker hebben?
 • Bij >2 glazen alcohol per dag de kans op tumoren van de mond- en keelholte, strottenhoofd en slokdarm, dikke darm en endeldarm en longkanker toeneemt?
 • Langere tijd te veel alcohol het risico op leveraandoeningen en leverkanker vergroot?
 • Wanneer mannen te veel bier en vrouwen te veel sterke drank nuttigen voor een langere periode er een verhoogd risico is op diabetes type 2 (suikerziekte).
 • Veel alcoholgebruik kan leiden tot stress en depressie?

Wist je trouwens, dat alcoholische dranken ook veel calorieën bevatten? Een gram alcohol levert namelijk 7 kilocalorieën (kcal). Daarom kan te veel alcohol leiden tot overgewicht en een vergrote buikomvang. Buikvet kan sneller leiden tot hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en galstenen.

Genoeg negatieve punten…dus wat kan stoppen met alcohol je opleveren naast de vermindering op bovenstaande ziekten?

Voordelen van Dry January (of maand naar keuze):

 • Het bevordert je gezondheid
 • Je concentratieniveau gaat vooruit
 • Je valt af
 • Je bespaart geld
 • Het verbetert de slaap
 • Je energielevel is hoger
 • Meedoen geeft je zelfvertrouwen en goed gevoel van succes.

Lukt het niet meer om in januari te beginnen, geen stress, je kunt natuurlijk iedere dag of elke maand beginnen!

Vanuit EveryBody Groep vinden we het belangrijk dat bedrijven vitale medewerkers hebben. In plaats van alleen opvolging bij ziekte of verzuim, gaan we preventief het gesprek aan. Hierbij kijken we hoe het écht met jou, je collega of medewerker gaat. Wij bieden hulp op het gebied van o.a. voeding, beweging, slaap, financiën en ook verslaving. Met het ‘Andersom Denken’ pakket dringen we daarbij het verzuimpercentage terug. Want wanneer je je goed, stressvrij en fit voelt, zal dit ten gunste komen van jou én je werk.

Wil je meer informatie?

Bekijk onze website voor meer informatie over gezondheid en vitaliteit.

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact