
Disbalans in neurotransmitters kan psychische klachten veroorzaken
Serotonine is het belangrijkste hersenhormoon en de belangrijkste neurotransmitter: deel 3
Disbalans in neurotransmitters kan psychische klachten veroorzaken. Serotonine is voor de hersenen een zeer belangrijk (hersen)hormoon en neurotransmitter. Serotonine helpt de hersenhelften samen te communiceren. Dit niet alleen maar ook je slaap, algehele stemming, je eetgedrag en zelfs je seksualiteit wordt bepaald door serotonine. Een goede hoeveelheid serotonine maakt je een gelukkig en tevreden mens, een tekort kan veel negatieve veranderingen in je veroorzaken. Je slaap verstoort of je kunt verslaafd raken aan suiker en koolhydraten. Ook verandert je gedrag en kun je agressief worden of vaak geïrriteerd, maar depressies komen het meeste voor.
In deel 2 kunnen we lezen dat serotonine niet alleen in de hersenen wordt gemaakt maar voor 90% in de darmen. https://atriummedischcenter.nl/de-relatie-tussen-psychische-klachten-en-voeding/Daarom is de relatie tussen een gezond darmmicrobioom en goed werkende hersenen snel gelegd. Het is wetenschappelijk bewezen dat mensen met psychische problemen een niet juist darmmicrobioom hebben, daarnaast vaak ook een leaky gut.
Van veel of een juiste hoeveelheid dopamine word je een blij mens
Van veel of een juiste hoeveelheid dopamine ben je een blij mens. Je hebt veel energie en je bent goed in het manifesteren in je leven en carrière. Je weet wat je wilt en je kunt het ook neerzetten. Daarnaast ben je in staat om goede en snelle beslissingen te maken. Dit maakt het een belangrijke stof in de uiting van je karakter. Dopamine komt vrij bij activiteiten die je leuk vindt. Zo is ook duidelijk dat een disbalans in neurotransmitters psychische klachten kan veroorzaken.
Dopamine is helaas ook de reden waarom drugs zo verslavend zijn, omdat het innemen van drugs veel dopamine vrijmaakt. De drugs geven een dergelijke euforisch goed gevoel, dat de gebruiker zich altijd zo wilt voelen. Dopamine wordt ook voor 50% in de darm aangemaakt. Ken je de bekende vlinders in de buik wanneer je verliefd bent of iets spannends tegemoet gaat? Dat is de dopamine die vrijkomt in de darmen. Een tekort aan dopamine geeft echter een directe depressie en grote vermoeidheid. Dopamine speelt ook een grote rol in de ziekte van Parkinson en schizofrenie.
Melatonine regelt onze slaap en bioritme en insuline onze bloedsuikers
Vanaf de schemering komt de aanmaak van melatonine op gang. Het is een zeer belangrijk hormoon voor een goede slaap en je bioritme. Melatonine wordt ook voor het grootste gedeelte gemaakt in de darmen. Het is ook een goede antioxidant vooral voor de darm en onderdrukt daar ook ontstekingen. Wanneer iemand darmproblemen heeft ontstaan tegelijkertijd ook de slaap problemen.
Insuline controleert de bloedsuiker en zorgt dat de cellen de glucose opnemen. Het constant eten van snelle koolhydraten en suiker kan de mate van insuline in het bloed sterk verhogen. Door de grote hoeveelheid insuline worden de cellen hiervoor ongevoelig. Dit is een situatie wat insulineresistentie geeft en is de voorloper van diabetes. De glucose die niet meer in de cel terecht komt, zal dan door het lichaam in vet worden opgeslagen. Kent u iemand met een relatief slank lichaam en een dikke buik? Dit is in-vet-opgeslagen insuline wat visceraal vet geef in de buikwand. Deze vetten kunnen met een normaal koolhydraat rijk dieet niet worden afgebroken.
Insuline is ook actief in de hersenen en speelt een belangrijke rol bij de geheugenfunctie. Daarnaast is het ontstekingsremmend. Als je insuline resistentie hebt, krijg je om die reden ook geheugenproblemen en neuro-inflammatie. Ken je het gevoel van plotselinge vermoeidheid in je hoofd en dat je ineens minder scherp ziet? Of het gevoel dat je watten hebt in je hoofd? Dan heb je letterlijk te weinig glucose in de hersenen. Diabetes type 3 is een vrij nieuwe term en een andere benaming voor de ziekte van Alzheimer!
Om gezond te blijven is het dus van groot belang dat ons dieet niet meer bestaat uit snelle koolhydraten en suikers. Het is zeer verstandig koolhydraatarme voeding te eten of ketogeen samen met intermittent fasting. Maar daar schrijven we in een ander artikel verder over.
Cholecystokinine of CCK bepaalt onze eetlust
Cholecystokinine in de dunne darm aangemaakt, geeft aan dat je vol zit. Het is het meest voorkomende hersenhormoon en heeft een grote rol in eetstoornissen. Ook beïnvloedt het je stemming en angststoornissen. Voor dit artikel benoemen we nu de meest belangrijke hersenhormonen en neurotransmitters. Er zijn er echter nog zoveel meer. Voor een artikel als dit is het teveel om op te omschrijven. Waar het om gaat, is dat de relatie tussen darm en hersenen wordt ingezien.
Endorfinen en exorfinen
De hersenen werken met een beloningssysteem in de vorm van endorfinen. Dit is het gelukmakende stofje wat vrij komt nadat je bijvoorbeeld hebt hardgelopen. Endorfinen onderdrukken daarnaast de pijn en vaak hoor je ook sporters over het punt dat ze hun pijn niet meer voelen door simpel door te gaan. Dit is het moment waarop de endorfinen het overnemen en de pijn verzachten. Endorfinen kunnen echter door exorfinen uit voeding geblokkeerd worden in hun werking. Zij bootsen de werking van endorfinen na, maar het effect is helaas veel minder. Daarnaast blokkeren zij het vrijmaken van de lichaamseigen endorfinen.
Bij het eten van exorfinen rijke voeding wordt ook de stof dopamine vrij gegeven en zo kan men een verslaving ontwikkelen in suiker- en vetrijke voeding (exorfine-rijk). Exorfinen verslaving uit zich in het overmatig eten van tarwe, gluten, suiker, kaas, alle melkproducten, soja en spinazie, maar ook alcohol. Denk eens aan een pizza, daar zit tenminste gluten, tarwe en kaas in, dus een overload aan exorfinen. Koek, cake, taart en andere lekkernijen bevatten melkproducten, tarwe, gluten en suiker. Na het eten van deze overload aan exorfinen voel jij je even goed, om weer daarna moe en depressief te worden. Dat gevoel zorgt ervoor dat je meer exorfinen rijke voeding eet. In de Verenigde Staten is de term “exorfine-junk” al ingeburgerd.
Exorfinen vanuit voeding geven heel veel klachten
Exorfinen belemmeren ook de communicatie tussen de zenuwcellen onderling en geven veel klachten waaronder moeheid, geheugenverlies, verslavingen, geen focus hebben en/of depressies. ADHD’ers bijvoorbeeld hebben een overload aan exorfinen in hun hersenen. https://www.gezondheidenwetenschap.be/gezondheid-in-de-media/zijn-exorfines-uit-voeding-de-missing-link-bij-uiteenlopende-mentale-problemen
Dit heeft ook weer met het darmmicrobioom te maken omdat het enzym DPP-IV door het microbioom wordt gemaakt. Dit enzym is bedoeld om de exorfinen in voeding onschadelijk te maken, helaas werkt dit bij een niet goed functionerend darmmicrobioom niet meer voldoende. Zo is telkens de cirkel weer rond en is het duidelijke dat een disbalans in neurotransmitters psychische klachten kan veroorzaken.
Klachten hoef je dus niet te hebben en eigenlijk is het heel fijn te lezen dat je er zelf heel veel aan kunt doen. Je hoeft alleen maar een beslissing te nemen om onder begeleiding je eetpatroon te gaan veranderen en hier en daar wat supplementen te gaan slikken. Weet je niet waar je moet beginnen, dan staan de lifestyle-adviseurs van de Everybody lifestyle centers klaar om je hierin te begeleiden. Ben je al vaak naar een dokter geweest met je klachten en krijg je geen juiste behandeling of diagnose? Bel dan gerust eens naar een Everybody lifestyle center bij je in de buurt. Wij kunnen je zeker helpen!