Psychische klachten en de relatie met voeding
Everybody lifestylecenters leggen de relatie tussen psychische klachten en voeding wel: deel 2
Het is vreemd dat psychische klachten en de relatie met voeding is de geestelijke gezondheidszorg nog steeds niet is gelegd. De lifestyle specialisten van de Everybody lifestyle centers leggen deze relatie echter wel.
Gezinnen decennia geleden aten vaak zeer eenvoudig. Geen koek, snoep, taart, pizza, chips, frisdranken of wat dan ook was er in huis. Daar was vaak geen geld voor. Vooral de geïndustrialiseerde voeding had zijn intrede nog niet gedaan. In de epigenetica en de leefstijlgeneeskunde is de relatie tussen voeding en psychische klachten al jaren geleden gelegd. Lees ons artikel over het darmmicrobioom als aanvulling op dit artikel.
Zoals gezegd in deel 1 van dit onderwerp leert wetenschappelijk onderzoek ons dat er een significante relatie is tussen de werking van de hersenen en het darmmicrobioom. Een niet juist functionerend darmmicrobioom vanuit een verkeerde samenstelling van de triljoenen bacteriën die daarin huizen, kunnen de oorzaak zijn van diverse aandoeningen. Dit varieert van burn-out tot ADHD, ADD, autisme, depressie, psychiatrische stoornissen, dementie, neuro-inflammatie, MS, Alzheimer, ziekte van Parkinson, en vele andere brein of psychische gerelateerde klachten.
Het darmstelsel heeft een eigen zenuwstelsel
Het enterisch zenuwstelsel is het zenuwstelsel van de darmen en is vaak vergeleken met een tweede brein. https://theprint.in/science/scientists-have-found-a-second-brain-and-its-in-your-gut/724194/
Een zenuwstelsel bestaat uit langwerpige cellen die aan elkaar verbonden zijn. Ze geven elektrische en chemische signalen via synapsen door die zich op het uiteinde van deze zenuwcellen bevinden. Zo communiceren de zenuwcellen onderling en maken zij een netwerk door het hele lichaam. De chemische signalen die deze synapsen doorgeven zijn de neurotransmitters.
Neurotransmitters werken dempend of opwekkend. Dopamine is een opwekkende stof en geeft veel energie, terwijl GABA een remmende invloed heeft. Maar daarover later meer.
Het enterische zenuwstelsel voelt wat er in de darm aan de hand is
Het enterische zenuwstelsel voelt wat er in de darm aan de hand is en hoe het daar op moet reageren. De hersenen communiceren wel met de darmen, dit kan alleen via de Nervus Vagus en is een eenrichtingsverkeer. De darmen communiceren wel richting de hersenen en beschikken hiervoor over een 100 miljoen zenuwverbindingen! Je mag hieruit concluderen dat de darm een grotere zeggenschap heeft dan het brein en dus niet andersom. Maar ook het feit dat de hersenen niet zonder door-de-darm-juist-verteerde-voeding kunnen, geeft ook de belangrijkheid van de darm weer.
De voedingskeuzes die wij maken en hoe “nutriëntenrijk” die voeding is, bepaalt dus de werking van ons brein. Als de voeding niet de benodigde voedingsstoffen bezit om onze hersenen goed te laten functioneren, gaan de hersenen simpelweg in hun functies falen. Vergelijk het met een dieselauto die plotseling benzine krijg. Alles loopt dan vast en zo zit het ook in ons lichaam.
Het enterisch zenuwstelsel in de darm beschikt over maar liefst 200 tot 600 miljoen zenuwcellen en dat is namelijk evenveel als het ruggenmerg. Het regelt zo alles wat er in het maag- darmkanaal gebeurt.
Darmbacteriën (darmmicrobioom) kunnen ook signalen doorgeven
Hoe kan het dat deze darmbacteriën die eigenlijk ons voeding verteren zoveel invloed hebben op onze hersenen en karakter? Darmbacteriën maken signaalstofjes waarmee ze boodschappen uitzenden in je lichaam. De goede darmbacteriën maken de signaalstofjes die een gunstig effect hebben. Is er een overschot aan gram negatieve bacteriën, parasieten en schimmels in je darm, dan worden er signaal stofjes geproduceerd die een negatief effect hebben. Deze signaalstoffen komen via de hersen-darm zenuw en het bloed overal in je lichaam terecht, met alle gevolgen van dien. Negatieve darmbacteriën kunnen zo allerlei klachten ontwikkelen zoals depressiviteit, vermoeidheid, huidklachten, hormonale klachten, prikkelbaarheid, overprikkeling, en/of niet gefocuste zijn.
Naast signaalstoffen produceren de darmen maken ook veel hormonen
De darmen maken veel hormonen aan waaronder de hersenhormonen en neurotransmitters. Deze bepalen zoals genoemd de werking van de hersenen. Wetenschappelijk onderzoek heeft als uitkomst dat de darmen veel meer hersenhormonen en neurotransmitters aanmaakt dan de hersenen zelf. In ons lichaam worden de hormonen gemaakt door de endocriene klieren, namelijk de hypofyse, schildklier en de bijnier. De hormoonproducerende cellen in de darmen zijn naar schatting 1% van de darmcellen en zij produceren meer hormonen dan alle endocriene klieren bij elkaar.
In het gelinkte artikel van de Everybody lifestylecenters over het darmmicrobioom kun je lezen dat de hormonen een grote rol in de hersenen hebben, maar ook in de werking van het immuunsysteem. https://atriummedischcenter.nl/gezondheid-begint-bij-een-perfect-darmmicrobioom/
Het ene hormoon zoals adrenaline activeert je lichaam en immuniteit, maar creëert ook stress. Het andere hormoon zoals cortisol dempt de stress en deactiveert de immuniteit, wat een zeer belangrijke functie is. Vele auto-immuunziekten ontstaan doordat de immuniteit een constante werking heeft (low Grade inflammation).
De werking van je hersenen wordt dus bepaald door de samenstelling van je microbioom, de voeding die je eet en de werking van de immuniteit. Kunnen er om diverse redenen in de darmen, niet genoeg hormoon- en signaalstoffen worden aangemaakt, of niet de juiste, dan heeft dat dus een groot effect op je psyche.
Een lekkende darm (leaky gut) komt echt veel voor, we hebben het vaak zonder dat wij het weten
Wordt je darmwand niet volkomen bedekt door een juist functionerend darmmicrobioom? Dan heeft dit een groot effect op je immuniteit en de aansturende hormonen. Maar ook op de aanmaak van signaalstoffen die voor de hersenen nodig zijn. De samenstelling van het darmmicrobioom is daarom erg belangrijk voor je psychische en fysieke gezondheid.
De belangrijkste (hersen)hormonen zijn serotonine, dopamine en melatonine. Daarnaast heeft ook insuline en het cholecystokinine of CKK een sterke werking op de hersenen. De exorfinen uit voeding en door het lichaam gemaakte endorfinen hebben ook een groot effect op de werking van de hersenen. Lees verder over dit boeiende onderwerp in deel 3 van deze reeks.
Neem bij klachten contact op met onze lifestyle specialisten
Heb jij het vermoeden dat een lekkende darm wel eens de oorzaak kan zijn voor jouw psychische klachten? Heb jij problemen na het eten van bepaalde voedingssoorten? Krijg je een opgeblazen gevoel, heb je veel lucht of last van boeren, winden en/of maagzuur, of gewoon echt buikpijn met een veranderde stoelgang? Dan is het misschien handig om contact op te nemen met onze lifestyle specialisten. Ook als je geen psychische klachten hebt, maar andere genoemde klachten, kunnen zij je hiermee absoluut helpen.
Lezing
Zou jij als eigenaar van je bedrijf of als leidinggevende een lezing voor je personeel over het belang van gezonde voeding in relatie tot gezondheid geweldig vinden? Neem ook dan contact op met de Everybody lifestylecenters. Wij staan in ieder geval klaar.