leefstijl

De beste dag om aan je gezondheid te gaan werken is altijd vandaag!

Circa 60% van de Nederlanders vindt dat er meer focus moet liggen op het voorkomen van ziektes in plaats van het behandelen ervan. Dit blijkt uit een representatief onderzoek in opdracht van Zorginstituut Nederland onder 2000 Nederlanders. Mensen kiezen tegenwoordig ook voor hulp van een leefstijlcoach en leefstijlgeneeskunde lijkt steeds populairder te worden. Gezondheid gaat niet alleen over beter eten of afvallen, maar ook zingeving en bewustzijn: ‘waarvoor sta je op? Waar loopt je hart van over?’

Orthomoleculair therapeut Wout van Helden, werkzaam bij Everybody Groep, ziet in zijn vak dat leefstijl als medicijn inderdaad veel kan doen voor iemand. Hij helpt mensen om in actie te komen voor een optimale gezondheid.

Voor welke klachten werkt leefstijl als medicijn?

In mijn praktijk zijn er mensen met veel verschillende klachten. Om er iets uit te lichten: ik zie veel mensen met chronische vage klachten. Klachten waarbij iemand het niet zo goed weet. Zoals ‘ik heb een beetje last van mijn buik’, ‘ik heb niet zoveel energie’, ik zit niet lekker in mijn vel’. Dus een beetje de Westerse niet overdraagbare aandoeningen, daarmee kunnen we heel veel doen.

Hoe werkt energie in je lichaam?

Het lichaam heeft mitochondriën. Dit noemen we de energiefabriekjes. Dit zijn de cellen waar je energie maakt. Je kunt je energieaanmaak dus ondersteunen met de juist voeding. Maar niet alleen voeding, juist de hele context zoals beweging, slaap, stress etc.

Wat mogelijk dan een oplossing is, als je meer energie wil? Dan moet je er voor zorgen dat je meer spierweefsel krijgt. Dat zorg er namelijk weer voor dat je meer energiefabriekjes krijgt. Dus door krachttraining te doen, kun je je mitochondriën vermeerderen en zo verhoog je dus je energie.

Wat vinden mensen het meest moeilijk?

Waar mensen in mijn praktijk het meest tegenaan lopen als ze hun leefstijl willen veranderen, is het starten. Als mensen hun voeding willen aanpassen, dan hoor ik in het begin vaak ‘oh wat lastig en hoe moet dat dan?’

Dan zeg ik, ga nou eens aan de slag. De beste dag om aan je gezondheid te werken is altijd vandaag. Als ik de cliënt dan na 6 weken weer zie en dan vraag of het nu moeilijk was, het starten. Dan zeggen ze ‘Moeilijk? Euh nee, dat doe ik gewoon. Helemaal niet moeilijk.’

Hoe krijgen mensen de motivatie?

Als je een verandering een paar weken volhoudt, wordt het een automatisme en dan is het helemaal niet moeilijk meer. Tuurlijk werk ik voor de cliënt als een stok achter de deur, maar we kunnen ook supplementen gebruiken  die bijdragen aan een goede start. Dat kan je zetje geven. Als een cliënt dan iets van effect merkt, dan denkt diegene al heel snel ‘Misschien werkt het wel een beetje, laat ik maar even doorzetten.’

Die supplementen zoeken we  uit op basis van het testen of er tekorten zijn in het lichaam. Het kan zijn dat we testen en onderzoek doen met bijvoorbeeld feces, urine of bloed. Een stress analyse is ook een optie. Maar vaak is in een gesprek al wel duidelijk waar de klacht vandaan komt. En op basis daarvan kun je dus de juiste supplementen aanbieden.

Het uitgangspunt voor mij is dat diegene die voor mij zit de expert is van zijn eigen lichaam. Op basis van ervaring, onderzoek en andere bronnen help ik mensen het probleem inzichtelijk te maken. Ik zorg ervoor dat we daarbij werken met een plan dat goed voelt. En, ik help door het bieden van uitdaging en inspiratie. Daarnaast geef ik een beetje kennis. Zo blijft iemand het goed volhouden. Het belangrijkste is daarbij wel: mensen moeten aan de slag en in kleine stapjes. Bij grote stappen is het volhouden veel moeilijker.

Vind je rode jurk

Gezondheid is het aanbieden van opties. Mensen pakken toch waar ze zelf het meest op aan gaan. Zo was er een vrouw die heel graag aanpassingen wilde maken, maar het lukte niet. Op een gegeven moment ging haar dochter trouwen en wilde zij een hele mooie rode jurk aan op haar bruiloft. Dat was voor haar de reden om aan de slag te kunnen gaan. Dat is wat ze wilde, een rode jurk. Dus het gaat om mensen helpen met het vinden van hun rode jurk.

Welke rol speelt leefstijl in je eigen leven?

Ik had vroeger last van ADHD. ’s Ochtends deed mijn brein heel goed, maar aan het einde van de dag was ik op. Dan kon ik zelfs op school in slaap vallen. Van de ADHD had ik ook wel last op de middelbare school. Totdat ik met de studie op het gebied van gezondheid kwam en leerde over de connectie tussen je darmen en je brein. Wat gebeurt er in je brein en hoe kun je dat ondersteunen? Dat heeft er eigenlijk voor gezorgd dat ik nu de hele dag meega. Mijn brein werkt nu voor mij in plaats van tegen mij. Daarbij gebruik ik geen medicatie. Nu is mijn brein zo in balans dat ik naast mijn werk er nog een epidemiologische studie bij kan doen van 20 uur in de week. Het is een 2-jarige Master en ik ben nu op de helft.

Hoe krijg jij je brein in balans?

Slaap, want als ik goed slaap, maak ik makkelijker bewuste keuzes. Gezondere keuzes. En verder ben ik bijvoorbeeld mijn neurotransmitters gaan ondersteunen vanuit mijn darm. Ik had last van mijn darmen en lactose-intolerantie.

Leefstijl als medicijn: intermittend leven

Steeds vaker gaat het bij leefstijl over intermittend leven, maar wat is het precies en wat doet dit voor je?

Wouter: ‘Intermittend betekent af en toe. Intermittend fasting ken je wellicht al. Af en toe een vastenperiode. Bij intermittend leven gaat het om af en toe dingen te doen die wat oncomfortabel zijn. Zo kun je je lichaam korte prikkels geven, zodat het uitgedaagd wordt. We leven tegenwoordig in zo’n comfortabele maatschappij. Dat bevordert een sedentaire levensstijl. Je hoeft niet naar de supermarkt, de thermostaat staat aan. Is het koud dan trekken we een jas aan. We pakken de auto overal naar toe. Het is zo gemakkelijk. Je geeft zo een signaal aan je lichaam, dat het zich niet meer hoeft aan te passen. Het wordt allemaal wel geregeld.

Jammer, want juist als je gaat vasten of misschien iets met kou gaat doen, zoals koud douchen. Dan levert dit veel op. Verder is het onder andere mogelijk dat je iets met je adem doet. Zo kun je met ademhalingsoefeningen zorgen voor bepaalde lage of juist hoge zuurstofwaardes. Met bepaalde voedingsmiddelen die een beetje schade doen aan je lichaam, kun je jezelf uitdagen. Dat zijn de voedingsmiddelen die vaak een afweerreactie hebben tegen insecten en die bij ons een klein beetje schade doen. Maar, een klein beetje schade doen en je herstelt? Dat maakt je sterker. Zeg maar je gaat sporten en je hebt een klein beetje schade en je krijgt spierpijn. Daarna word je sterker. En dat kun je dus ook met voeding doen. Bijvoorbeeld met Wasabi, rode peper of knoflook.’

intermittend

Tijdelijke verandering of een blijvende verandering?

Als je iets uitprobeert en het doet, dan kan het zijn dat je het gaat missen als je het niet meer doet. Als je een tijdje koud gaat douchen, is de eerst 4 keer vaak super oncomfortabel. Maar, na een aantal keer wen je eraan. En dan denk je misschien ineens ‘ik heb nu twee dagen niet koud gedoucht, ik mis het een beetje. Ik voel dat ik er een beetje behoefte aan heb’. Het zaadje dat je plant ontwikkelt zich dan vanzelf. Dan gaat iemand vaker koud douchen. Op die manier vergroot je je comfortzone. Als je dan een keer buiten bent zonder jas en het is buiten koud, dan denk je ‘ja, boeien. Ik douche koud, het doet mij helemaal niks. Dan zijn dus je grenzen opgerekt.

 

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact