Chronisch vermoeidheidssyndroom gaat vaak samen met fibromyalgie

Chronisch vermoeidheidssyndroom gaat vaak samen met fibromyalgie

Het chronisch vermoeidheidssyndroom gaat vaak samen met fibromyalgie. Het is een syndroom waar steeds meer mensen aan lijden en wat je levenskwaliteit uitermate kan verminderen. Helaas zijn deze ziekten/klachten nog steeds ondergeschoven kindjes in de medische wetenschap omdat een diagnose moeilijk te stellen is. In België wordt het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) zelfs nog voornamelijk gezien als een psychische aandoening en ook zo behandelt. 

Volgens de laatste cijfers is de combinatie van klachten van CVS en fibromyalgie te zien bij maar liefst vier procent van de Nederlandse bevolking. Dit komt neer op een schokkende hoeveelheid van bijna 700.000 mensen.

Met CVS ben je tenminste als zes maanden vermoeid

Bij personen met CVS is er een aanhoudende en terugkerende onverklaarde vermoeidheid die al tenminste 6 maanden heeft geduurd. Er zijn meerdere symptomen, maar vermoeidheid is dagelijks 24 uur per dag aanwezig, je kan jezelf letterlijk te moe voelen om adem te halen, maar ook een extreme tegenzin voelen om je te bewegen.

Andere symptomen kunnen zijn:

 • concentratieproblemen maar vooral ook geheugenproblemen
 • keelpijn tot keelontstekingen
 • pijnlijke lymfeklieren in de hals of oksels
 • spierpijn die zich ook kan verplaatsen 
 • gewrichtspijn vaak in meerdere gewrichten, of de pijn wisselt
 • hoofdpijn
 • niet-herstellende slaap, je wordt moe wakker
 • malaise na inspanning, waarvan je moeizaam herstelt, dus bewegen maakt dat jij je nog ellendiger voelt
 • verstoorde slaap, steeds wakker worden of niet in slaap kunnen vallen

 Fibromyalgie kent ook andere symptomen

Bij personen met fibromyalgie is er ook sprake van verschillende symptomen die tegelijkertijd aanwezig zijn. Dit zijn vaak pijnklachten aan spieren, bindweefsel en gewrichten. Fibromyalgie kent ook andere klachten die ook weer erg lijken op CVS.

De belangrijkste fibromyalgie symptomen zijn:

 • Pijnlijke triggerpoints
 • algemene pijnklachten, dit kan overal zijn
 • krachtsverlies, moeilijker opstaan vanuit een stoel, de trap opkomen, maar ook moeite met deksel opendraaien
 • stijfheid kan in het hele lichaam voorkomen
 • vermoeidheid, ook wel maar minder ernstig dan bij CVS
 • darmklachten, opgeblazen buik, winderig, boeren, maagzuur, maar ook diarree, verstopping en pijn in de buik
 • slaapproblemen, onrustige slaap waar je steeds in wakker wordt of je bioritme draait helemaal om
 • stemmingsklachten, dus zeer wisselend zo ben je oké en een minuut daarna voel jij je down
 • overprikkeling, geluiden, licht kan je overmatig belasten

 CVS wordt gediagnosticeerd aan de hand van een aantal symptomen. Toch kan pas de diagnose CVS worden gesteld al er twee specifieke symptomen aanwezig zijn namelijk:

 • Vermindering in activiteitsniveau van tenminste 50 procent
 • Sterk aanwezige emotionele en cognitieve problemen 

De gevolgen van CVS/fibromyalgie zijn ernstig

CVS kan zoals al gezegd een ernstige impact hebben op de levenskwaliteit. Juiste behandeling is daarom van groot belang omdat CVS onbehandeld kan leiden tot bedlegerigheid en zorgafhankelijkheid. Voordat er een behandelplan opgesteld wordt is het van uiterst belang om het ziektebeeld goed te begrijpen en dit ook holistisch te benaderen. Dit omdat het ziektebeeld complex is en helaas gaat het daarom ook vaak mis in het stellen van een juiste diagnose. Zo zijn er duizenden mensen met CVS/fibromyalgie die zonder enige diagnose leven. Zich totaal onbegrepen voelen door de medische wetenschap, terwijl zij zichzelf met de dag achteruit voelen gaan. Zie dit artikel over het verschil tussen CVS en Fibromyalgie

Chronische vermoeidheid ontwikkel je door langdurig teveel energie te verbruiken en een te weinige herstellende slaap en rust. Zo ontwikkel je een algemeen energietekort wat uitmondt in een chronische vermoeidheid. Vaak als je lichaam moe aanvoelt dan grijp je automatisch naar koffie, suikers, snelle koolhydraten en energiedrankjes. Deze voedingsmiddelen putten echter de lichaamsenergie alleen nog meer uit en ontstaat er uiteindelijk een “fatigue-alarm”. Dit alarm activeert een systemische stressreactie waardoor andere functies ook chronisch veranderen. De immuniteit kan veranderen, je krijgt meer infecties, cognitieve en neurologische functies gaan achteruit (tintelingen in armen en benen, maar ook krachtsverlies).

Dit zijn eigenlijk de alarmbellen van het lichaam die jou vertellen dat je vele grenzen overgaat. Uiteindelijk is het die combinatie van chronische vermoeidheid, laaggradige ontstekingen (low grade inflammation), focus en geheugenverlies wat bij elkaar genomen als CVS wordt gezien. Als dit ziektebeeld zich dan verder ontwikkelt dan mondt dit vaak uit in fibromyalgie. Overigens zijn er ook gevallen bekend waar eerst fibromyalgie ontstaat om CVS met de tijd erbij te ontwikkelen.

Wat zijn de oorzaken van CVS

De belangrijkste oorzaken van CVS/fibromyalgie is een leven vol met moderne risicofactoren zoals verkeerde voeding, te veel maaltijden, dus niet op gezette tijden eten. Slaapgebrek of geen goede slaap, tekort aan beweging, verstoringen in het bioritme, zittend leven en milieuvervuiling. Al deze factoren activeren een fysieke stressreactie die als doel heeft de glucose-/natriumspiegel in het bloed te verhogen. Dit gebeurd met de reden om de organen die deze fysieke problemen moeten oplossen met energie te voorzien. Om dit te kunnen doen worden de barrières in het lichaam geopend, zoals de mond- en darmbarrière.

Dit is allemaal op zich geen enkel probleem en kan echt reddend werken, mits het darmmicrobioom perfect is. Is dit niet het geval en er een lekkende darm (leaky gut) is dan kunnen door deze geopende barrières, bacteriën of niet juist verwerkte voeding in de bloedbaan komen. Zie ons artikel over leaky gut Dit kan de chronische infectie (low grade inflammation) laten ontstaan wat aan de basis ligt in het ontwikkelen van CVS/fibromyalgie. De neuropsychologische problemen ontstaan wanneer deze low grade inflammation de hersenen bereikt, maar ook doordat een niet juist functionerend darm/microbioom geen juiste hoeveelheid neurotransmitters voor de hersenen kan maken.

De diagnose CVS is niet makkelijk te stellen omdat er geen specifieke biomarkers bestaan om deze diagnose te bevestigen. Bij ouderen worden er nog wel een afwijkingen gezien in de immuun waarden terwijl dit bij jongeren vaak nog niet het geval is. Het is daarom veel beter te kijken naar de symptomen van CVS/fibromyalgie.

Herken jij jezelf in de bovenstaande klachten?

Als jij jezelf herkent in de klachten van CVS/Fibromyalgie en geen arts kan een juiste diagnose stellen? Dan kan ons zeer specialistische team van de Everybody lifestyle centers dit absoluut wel. Wij werken met een team van artsen en therapeuten met ieder zijn eigen specialisatie, maar zo op elkaar ingespeeld dat wij als team zeker een juiste diagnose kunnen stellen. Wij kunnen een persoonlijk behandelplan met verschillende specialismen voor jouw klachten ontwikkelen. Als wij onze motivatie samen bundelen dan is er in jouw situatie een absolute blijvende verbetering te krijgen. In onze lifestyle centers vind je naast leefstijl artsen, PNI-therapeuten, orthomoleculaire specialisten, fysiotherapeuten, psychologen, diëtisten, nog vele andere specialisaties. Dat is de kracht die wij bundelen in onze lifestyle centers, zodat wij voor eenieder een passende oplossing kunnen bieden in CVS/fibromyalgie, maar ook in zoveel andere ziekten en klachten. 

Wil je een gratis intake? Maak dan snel een afspraak, ons team staat voor je klaar! 

Plan
afspraak
088 246 04 60
Contact