Bore-out bestaat dat?
Ja! Bore-out bestaat zeker en eigenlijk is dit het totale tegenovergestelde van burn-out. Krijg je bij burn-out een overdaad aan prikkels en verlies je door de grote uitdaging en je neiging tot perfectionisme totaal je energie, dan is dit bij bore-out helemaal andersom. Wanneer je werkt en je dag gaat niet snel genoeg en geeft je werk je geen enkele uitdaging meer? Dan wordt je te weinig geprikkeld en zo kun je ook hartstikke moe en naar worden.
“Bore-out” is eigenlijk letterlijk verveling op het werk. Je werkt langdurig met een gebrek aan stimulatie maar ook vooral onvoldoende uitdaging. Hierdoor ga jij jezelf vervelen en jij als werknemer verliest uiteindelijk je werklust. Gek genoeg lijken de symptomen van bore-out exact op die van burn-out.
Hieronder enkele indicaties die kunnen duidelijk maken dat je een bore-out hebt:
- Taken die eerst met plezier gedaan werden, word je nu niet meer enthousiast van.
- Je hebt veel meer tijd nodig om iets af te ronden.
- Je spreidt zelfs werk uit, over meerdere momenten wat je normaal niet deed.
- Te weinig betrokkenheid bij wat je doet.
- Er is veel minder aandacht en concentratie, alles kan je afleiden.
- Social media krijgt meer aandacht dan je werkmails.
- Ook privézaken handel je op je werk eerder af dan je werk.
- Je hebt echt een tekort aan professionele uitdaging.
- Het is zelfs een uitdaging om in de ochtend uit bed te komen en überhaupt naar je werk te gaan.
- Het enige wat je doet, is denken aan je vrije tijd of aan je weekend.
- Je ontwikkelt en groeit niet meer op je werk.
- Constant vergeten van taken die gedaan moeten worden.
- Je shopt liever online dan dat jij je werk doet.
- Slapen is zo moeilijk en je wordt steeds wakker.
- Ook ervaar je eetproblemen of digestieve problemen.
- Je bent niet vooruit te branden, je werkt zoveel meer langzaam en bent minder efficiënt.
- Chronisch vermoeid zijn wordt een onderdeel van je dag.
- Je bent depressief, of je voelt je vaak down.
- Ook maak je veel meer fouten dan normaal en het lijkt echt alsof je soms alles vergeet.
- Zelfs voel je vaak frustratie en woede die je vaak uit in je gezin.
- Je voelt een verlies van zelfwaarde.
Verder kun je fysiek ook hartkloppingen hebben, hoofdpijn en het constante gevoel van stress. Een burn-out ontstaat doordat het elastiekje te lang onder hoogspanning staat en bij een bore-out is er een lange tijd geen spanning. Je bent dus totaal “onderprikkelt” i.p.v “overprikkelt”. Misschien kennen we allemaal nog wel een verhaal van veel te slimme kinderen in een klas. Zij raken ook stierlijk verveelt en veranderen vaak negatief in hun gedrag. Dit is eigenlijk precies hetzelfde.
Een juiste diagnose is wel heel erg belangrijk
Hoewel een burn-out en een bore-out erg op elkaar lijken, is het zeer belangrijk om de juiste diagnose te stellen. Omdat de behandeling het totale tegenovergestelde is; bij burn-out moet je ontprikkelen en rust zoeken, bij een bore-out is het beter dat je veel meer de uitdaging opzoekt en je weer prikkelt met allerlei nieuwe bezigheden.
In ieder geval kun jij als werknemer het beste inschatten waar het probleem ligt. Het is niet alleen maar verveling en de hele dag uit het raam staren. Als je elke dag dezelfde taken moet uitvoeren en het kunstje echt wel kan, kun je uiterst verveeld raken. De oplossing voor dit probleem kun je ook gedeeltelijk in je privéleven zoeken. Bedenk wat je als kind graag deed en waar je echt gelukkig van werd. Had je een hele fijne hobby, of zocht je altijd avontuur? Ga al deze dingen dan weer doen en ga bijvoorbeeld meer reizen. Zo trek je de werk-privé-verhouding meer in balans.
Het is ook natuurlijk dringend noodzakelijk dat je meer uitdaging in je werk implementeert en dat je hier met je werkgever over gaat praten. Want hier mis je de meeste uitdaging. Is het zo dat je meer kwaliteiten moet ontwikkelen, denk dan in ieder geval aan een avondstudie naast je werk, zodat er meer kansen voor je open komen te liggen. Onderzoek vooral eerst waar je passie ligt anders kun je veel moeite voor niets doen qua omscholing. Wanneer je dan een andere baan hebt gevonden, zal dan de verveling na een zeer korte tijd weer toeslaan.
Een loopbaancoach is hiervoor een goed idee, deze kan je zeker helpen bij het vinden van je passie en het werk wat jou weer energiek en bruisend maakt. Ook kan deze je helpen met het vormen van je nieuwe doelen in je leven. In ieder geval is het zo dat wanneer je “bore-out” bent, jijzelf hiervoor de verantwoordelijkheid moet nemen. Nieuwe beweging in je leven creëren, niet in de slachtofferrol blijven hangen en vooral veel veranderen in jezelf en alles wat je doet, zal veel nieuwe energie geven.
Weet jij dat de Everybody Groep je hiermee kan helpen? Wij hebben veel specialisten in dienst die jouw leven en carrière samen met jou een boost kunnen geven. Wil je hier eens met ons over praten? Bel dan gerust eens op voor informatie of voor het maken van een afspraak.